20. МАР – 15. МАЈ 2022.

 

КУЛТУРА У ВАСПИТАЊУ И ОБРАЗОВАЊУ

Подстицање и укључивање деце и младих у стварање боље будућности Европе, кроз културу и уметност, основни су циљеви овог програмског лука.

Неки од највећих програма бавиће се алтернативним моделима образовања (Школе будућности), подстицањем критичког изражавања поводом друштвених актуелности (Заставе будућности), модерним читањем традиционалних наратива (Бајке будућности) и другим темама.

Деца и млади, као основа за бољу будућност Европе, подстичу се на критичко промишљање, али и на активно учешће у друштвеним питањима. Овај програмски лук довешће у Европску престоницу културе многобројне уметнике из 21 земље, и спремиће за вас више од 400 занимљивих догађаја.

Нека од за сада најављених имена и програма за Будућност Европе су Даблински позоришни фестивал – најстарији европски позоришни фестивал из Ирске, Associazione Culturale Capotrave/Kilowatt – савремени италијански позоришни фестивал, Gothenburg Dance and Theatre Festival i Polyplanity – грчка организација посвећена иновативном моделу перформанса фокусираном на истините приче и стварне људе, као и Кармина Шилец, Кокан Младеновић, Роберт Рапоња, Јасминка Петровић, Тоде Николетић, Дејан Алексић, Милош Петковић, Иштван Лакатош и Александра Вребалов.

У наредним месецима наставља се најава програма за 2022. годину. Целокупна програмска књига пројекта биће објављена у октобру ове године.

ПРОГРАМСКЕ ЦЕЛИНЕ

ШКОЛЕ БУДУЋНОСТИ

Преиспитивање система формалног образовања и промоција његових алтернативних модела кроз уметност, игру и стваралаштво.

ЗАСТАВЕ БУДУЋНОСТИ

Уметничко промишљање деце и младих на тему актуелних друштвених питања и подстицање њиховог критичког изражавања.

БАЈКЕ БУДУЋНОСТИ

Ново читање традиционалних бајки и стварање нових прича,
као израза савремених генерација и њихових потреба.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.