1. ФЕБ – 20. МАР 2022.


СУСРЕТ РАЗЛИЧИТОСТИ

Овај програмски лук сагледава кретања становништва као инспирацију у уметности и подсећа нас на позитивне последице миграција и међусобних прожимања у култури, који су наш саставни део.

Један од главних догађаја биће Сеобе душа, јединствени павиљон књижевности, на ком ће се спојити и визуелна и извођачка уметност, са циљем да се представи утицај миграција на индивидуу. Очекује нас и Караван, гастрономско путовање Европом кроз уметност и укусе и бројни други програми.

Програмски лук Сеобе спрема нам више од 300 догађаја на којима ћете имати прилику да уживате у наступима преко 100 уметника из 42 земље. Нека од за сада најављених имена и програма за Сеобе су један од најбољих уметничких циркуса Европе француски Бета циркусBarcelona gipsy orchestra и звезда савременог плеса, јапанска уметница са боравиштем у Француској, Каори Ито.

У наредним месецима наставља се најава програма за 2022. годину. Целокупна програмска књига пројекта биће објављена у октобру ове године.

ПРОГРАМСКЕ ЦЕЛИНЕ

РАСКРШЋЕ

Стварање Новог Сада кроз миграције биће тема изложби из области културног наслеђа. Посматраћемо прошлост из угла садашњости како бисмо замишљали нову будућност. Покушаћемо предрасуде да доведемо до смеха, да изненада заиграмо градским улицама и поздравимо оне који су се вратили да би донели ново богатство у свој град.

МИГРАРТ

Афирмисани уметници и нове наде европске уметничке сцене баве се темом миграција као неодвојивим делом европског идентитета, кроз класичну уметност, фотографију и савремено стваралаштво.

СЕОБЕ ДУША

Јединствени павиљон књижевности у овом делу Европе биће постављен на Новосадском сајму како бисмо кроз различите врсте уметности ставили акценат на лично, индивидуално искуство миграција. Богати пратећи уметнички и културни програми тематизоваће физичке одласке и доласке, лутање, као и мање опипљива, али битна питања егзистенцијалних и метафизичких померања.

КАРАВАН

Кроз разворсне укусе гастро културе, зачињене аутентичном уметношћу, посетом новосадским културним станицама отискујемо се кроз четири дана програма на јединствено путовање регионима источне, западне, северне и јужне Европе.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.