16. МАЈ – 12. ЈУН 2022.

 

МОЋ ЖЕНСКОГ СТВАРАЛАШТВА

Представљањем женске културе, уметности и стваралаштва и преиспитивањем женског историјског наслеђа, стварамо родно равноправније друштво.

Хероине су посвећене нашим најважнијим научницама, уметницама, добротворкама, активисткињама и другим женама које су мењале свет. Милева Марић Ајнштајн, Марија Трандафил, Милица Стојадиновић Српкиња, Милица Томић, само су неке од важних фигура националне историје и културе које су инспирисале изложбе, представе, концерте и друге догађаје који нас очекују током овог програмског лука.

За историју Новог Сада и оно што је овај град данас жене су имале кључне улоге. Баш зато се програмски лук Хеорине бави женским стваралаштвом, подстицањем и промовисањем женске културе, уметности и стварлаштва. Овај лук промовише женско историјско наслеђе зарад равноправнијег друштва.

Следеће године вас у оквиру Хероина очекује 250 уметница и уметника из 20 земаља, а они ће вам приредити 170 разноликих програма.

Нека од за сада најављених имена и програма за Хероине су италијанска списатељица, редитељка и физичарка, Габријела Грејсон као и истакнуте ауторке из региона – Миња Богавац, Олга Димитријевић, Тијана Грумић, Ведрана Божиновић и Ведрана Клепица.

У наредним месецима наставља се најава програма за 2022. годину. Целокупна програмска књига пројекта биће објављена у октобру ове године.

ПРОГРАМСКЕ ЦЕЛИНЕ

МАТИЦА 

Жена као надахнуће и покретач у традиционалној уметности.
Иновативно представљање културног наслеђа, инспирисано
добротворком Маријом Трандафил и другим меценама.

МИЛЕВА

Велика изложба која открива лик и дело научнице Милеве
Марић Ајнштајн, прва оваквих размера на нашим просторима.

ВИЛА

Бајковито породично окупљање у природи, посвећено нашој
Фрушкогорској вили, песникињи Милици Стојадиновић Српкињи.

МИЛИЦА

Мултидисциплинарни приступ женском активизму, подстакнут делом Милице Томић, једне од првих жена која је на нашим просторима донела искру феминизма.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.

КАРМИЊО

CARMINHO