Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

08/09/2016
ГРАДОНАЧЕЛНИК ТЕМИШВАРА У ПОСЕТИ НОВОМ САДУ
08/09/2016

Градоначелник Темишвара, Николаеа Робуа, јуче је посетио Нови Сад, сусревши се, између осталих, са Градоначелником Новог Сада, Милошем Вучевићем, као и са председником Организационог одбора Нови Сад 2021, Немањом Миленковићем.

– Задовољство ми је што сам домаћин градоначелнику Темишвара и што настављамо разговоре о унапређењу сарадње два града побратима. На састанку смо причали о неколико важних тема, а то су привреда, економска сарадња, привлачење инвестиција, комунална проблематика и друго. Доста пажње посветили смо кандидатури за Европску престоницу културе 2021. Наиме, и Нови Сад и Темишвар се боре за добијање те престижне титуле, а ми као градови побратими се максимално подржавамо у тим настојањима. Иако смо формално само 11 година побратимљени, везе наша два народа су вишевековне. Имамо доста сличности једни са другима, тако да поред приближно исте величине два града, бележимо и појачан прилив инвестиција везаних за аутомобилску индустрију, значајан развој ИТ сектора, као и покретање пословних инкубатора и пружање подршке за старт-ап компаније – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Градоначелник Темишвара Николае Робу рекао је да је срећан што се налази у граду који је близак Темишвару у више сектора и са којим има заједничку историју и садашњост, као и добру основу за будуће релације.
– Имао сам јако пријатан разговор са градоначелником Новог Сада, у вези са дешавањима у оба града, о заједничким и будућим пројектима, као и о могућности сарадње на више планова у култури и економији. Темишвар се у последњих неколико година позиционирао као један од најдинамичнијих градова у Румунији и као град са највећим бројем инвестиција. Наш град и Нови Сад се налазе у избору за Европску престоницу културе и ми сарађујемо и подржавамо се у том процесу. Оптимисти смо и желимо срећу обома градовима, а свесни смо да је пред нама велики изазов – рекао је градоначелник Темишвара и изразио велико задовољство што је у посети компанији која је започела са радом у Румунији и развила се у више градова света.

Председник Организационог одбора Нови Сад 2021, Немања Миленковић, истакао је да тимови за кандидатуру Новог Сада и Темишвара за Европску престоницу културе већ ближе сарађују на пет заједничких пројеката и да се нада да ће та сарадња да се прошири ако оба града понесу титулу: – Победом Темишвара и Новог Сада, Европа би добила не само две нове престонице културе, већ јединствен европски регион културе, повезан не само историјским везама, економском сарадњом, већ и конкретним пројектима које се налазе у обе апликације.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.