Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

31/10/2017
„Град – гост“ Међународног сајма књига: Нови Сад, Европска престоница културе
31/10/2017

Београдски сајам иницирао је нову програмску целину у својој пракси „Град – гост“, а част да започне традицију оваквог начина представљања добио је Нови Сад – Европска престоница културе.

Поред многих издавачких кућа, издаваштва националних мањина, институција културе и препознатљивих новосадских фестивала, на сајму се, пројектом „За нове мостове“ представила и Фондација „Нови Сад 2021“.

Директор Фондације „Нови Сад 2021 – ЕПК“, Немања Миленковић, рекао је да је најважнији циљ који Фондација има, реинтеграција Новог Сада и Србије у европски културни простор, решавањем проблема и сукоба кроз културу дијалога. Представљајући пројекат Европске престонице културе Миленковић је нагласио да је „књига најбоље средство да се едукујемо за културни дијалог, али и алат да многе несугласице и недоумице превазиђемо, и уз адекватне описе додамо нове димензије и погледе“, изражавајући отвореност за сваку врсту сарадње, стварање услова за партнерства, мобилност и умрежавања.

Овом приликом, присутнима се обратио и градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, истичући да Нови Сад данас, уз реализацију Стратегије културног развоја, омогућава свим заинтересованим странама да активно учествују у креирању концепта деловања у култури уз ефикасну ресорну градску управу која не само да обезбеђује услове за то већ и анимира културне раднике да се активно укључе у доношење важних одлука. Градоначелник је рекао да се као парадигма односа Града Новог Сада према култури може посматрати и један од најактуелнијих новосадских пројеката „Youth Creative Polis“, највећи пројекат из апликационог формулара Фондације „Нови Сад 2021 – ЕПК“.

Градоначелник Београда, Синиша Мали, поздравио је присутне изражавајући задовољство да дочека градоначелника и представнике културног миљеа Новог Сада, града престонице културе.

Фондација „Нови Сад 2021 – ЕПК“ за најзначајнији легат пројекта има стављање културе у сам центар друштвеног развоја и посматрање културе као кључа привредног развоја друштва утемељеног на знању, иновативности и креативности.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.