Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

02/09/2016
Данас усвојена Стратегија културног развоја града и апликациони формулар Нови Сад 2021
02/09/2016

Уочи финалног проглашења Европске престонице културе за 2021. годину, Скупштина Града Новог Сада усвојила је данас Стратегију културног развоја за период од 2016. до 2026. године, након неколико месеци јавних расправа са представницима културног сектора, уз партиципацију грађана. Истовремено је Организациони одбор “Нови Сад 2021”, скупштинско тело коме је поверено управљање кандидатуром, усвојио финалну апликацију кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе. Апликациони формулар је усвојен једногласно, а у наредних неколико дана ће бити послат и у Брисел. представницима Панела независних стручњака Европске комисије.

Захваљујући пројекту “Нови Сад 2021” у фебруару ове године започет је рад на Стратегији развоја културе, а представници институција културе, припадници независне сцене, уметници и заинтересовани грађани позвани су да у њој учествују. Овај документ био је од 15. јула до 15. августа доступан јавности, а организоване су и јавне расправе на које су се одазвали бројни актери из културног живота Новог Сада, да би Стратегија данас коначно била усвојена од стране Скупштине Града Новог Сада. Стратегија дотиче бројне недостатке на плану систематског решавања стања у култури, док ће од суштинског значаја бити и њена примена, а у том процесу очекује се учешће свих релевантних чинилаца културе.

Расправе су текле у духу демократије и толеранције и представницима тима за кандидатуру „Нови Сад 2021“ је од изузетног значаја што је, као један од резултата кандидатуре, дошло до повезивања свих актера на културној сцени града, јер је тиме слоган „За нове мостове“ постао стварност која више не може бити занемарена.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.