Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

05/09/2016
Децентрализација културе – Фестивал уличних свирача у Петроварадину
05/09/2016

Крај лета у Новом Саду последњих 16 година протиче у знаку Фестивала уличних свирача, који на улицама Града представља најразноврсније уметнике са интернационалне и домаће сцене.
Све до ове године у наступима „уличних забављача“ из целог света Новосађани и њихови гости могли су да уживају у центру града. Ове године, први пут, Фестивал уличних свирача одржан је Подграђу Петроварадинске тврђаве, популарном петроварадинском Градићу.
Током три дана Фестивала уличних свирача, према проценама организатора, кроз Градић је прошетало и у програму уживало више од 40.000 посетилаца. Тај податак свакако доказује да Нови Сад, поред „главног трга“ и централних градских улица, има и друге атрактивне средине за урбана дешавања и програме. Петроварадинска тврђава је захваљујући „EXIT-u“, као једном од најбољих европских музичких фестивала, одавно доказала да је простор који нуди огроман туристички и културни потенцијал. Том простору сада се придружио и Градић, а сличну улогу имаће и будући „Youth Creativ Polis“ који ће бити организован у тзв. Кинеској четврти, код Лиманског парка.

Како је наведено на сајту Moj Novi Sad.com, друштвени активизам Фестивала ове године је, под слоганом „Будимо Градић“ био усмерен ка настојању да се ова лепа, али помало запуштена и оронула, или барем недовољно искоришћена градска четврт оживи, ревитализује и претвори у атрактиван простор за живот, рад и туристичке потенцијале.
Фестивал уличних свирача је измештањем на нову локацију, пружио прилику уметницима, посетиоцима, локалном становништву и Граду уопште, да узму активно учешће у креирању нове уметничке и урбане средине, какву сви желимо и која нам је, пре свега – неопходна.

Све ово указује да је иницијатива покренута од стране тима „Нови Сад 2021“ задуженог за координацију и кандидатуру Града Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године да је децентрализација културе и креативност у коришћењу јавних простора за потребе културе од изузетног значаја за развој Града. Та идеја је уврштена у недавно усвојеној Стратегији развоја културе Града Новог Сада, првој таквој стратегији у Србији, која уједно представља и један од важних сегмената у кандидатури Новог Сада за Европску престоницу културе.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.