31. ДЕЦ – 16. ЈАН 2022.

 

ПРОСЛАВА ИНТЕРКУЛТУРАЛНОСТИ

Јединствена прослава у Европи: две Нове године, два дана, два рачунања времена, два писма и две уметности. Истицање интеркултуралног идентитета Новог Сада кроз културно наслеђе и савремену праксу.

У години титуле, поред осталих програма, Дочек доноси велике мултимедијалне изложбе инспирисане енергијом и временом, односно нашим научницима Николом Теслом и Милутином Миланковићем, на којима ће бити примењене савремене светлосне и дигиталне форме израза.

На Дочеку 2022. године на више од 60 догађаја ће наступити више од 280 уметника из 9 земаља. Нека од за сада најављених имена и програма за Дочек су нова краљица фадо музике Кармињо, фински музичар Џими Тенор, Теслина светлосна галерија, легендарни словеначки редитељ Драган Живадинов и Душан Јововић, европски награђивани аутор који је домаћој јавности познат по тематизовању живота наших великана.

У наредним месецима наставља се најава програма за 2022. годину. Целокупна програмска књига пројекта биће објављена у октобру ове године.

ПРОГРАМСКЕ ЦЕЛИНЕ

31. ДЕЦЕМБАР
Енергија

13. ЈАНУАР
Време

Учесници*

*огреби да сазнаш више

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.

КАРМИЊО

CARMINHO