Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

О пројекту ЕПК

Европска престоница културе је највећи пројекат Европске уније у области културе. Престижна титула се додељује од 1985. године, а 2020. ће по први пут бити доступна и градовима из земаља кандидата. Ову могућност могу да искористе сви, али само један град ће бити изабран: онај чија пријава за једногодишњи пројекат буде најбоља.

Ми желимо да то буде наш Нови Сад. Имамо само ову прилику у следећих 20 година и даћемо све од себе да победимо.

logoДобијање титуле доноси бројне користи за Нови Сад, Војводину и Србију:

  • видљивост на мапи Европе и света
  • поправљање међународног имиџа
  • јачање солидарности и идентитета на локалном и националном нивоу
  • промоција европских вредности
  • развој културно-уметничке сцене
  • развој туризма и других грана привреде
  • оснаживање за спровођење највећих пројеката
  • ревитализација неискоришћених потенцијала и стварање нових
  • привлачење инвестиција
  • изградња нових објеката

Досадашње искуство говори да грађани осете бројна побољшања у свакодневном животу, а многе користи трају годинама након догађаја.

Позивамо вас да заједно напишемо најбољу пријаву. Као што се култура не ограничава на уметничку продукцију, тако се и пријаве поред уметности баве и бројним другим областима, од културе исхране до социјалних питања.

Многи мисле да Нови Сад више нема ону предводничку енергију из времена када је постајао српска престоница културе. Изненадимо их!

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.