Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

31/08/2016
ЗАЈЕДНО ЗА ЕВРОПСКУ ПРЕСТОНИЦУ КУЛТУРЕ 2021. ГОДИНЕ
31/08/2016

Уочи седнице Скупштине Града Новог Сада на којој треба да буде усвојена Стратегија развоја културе у Новом Саду, ресорни члан Градског већа Далибор Рожић састао се са својим претходницима како би разговарали о крунском документу у тој области.
С обзиром на то да је Стратегија резултат дугогодишњих активности Градске управе за културу  и настојања да се стање у култури Новог Сада побољша, а да тај Документ представља правац даљег развоја у наредних десет година, на састанак су позвани некадашњи чланови Градског већа за културу и то Радован Јокић, Андреј Бурсаћ, Владимир Копицл, Миланка Гвоић и Вања Вученовић.

– Формирању тима за израду Стратегије, који је тај процес успешно привео самом крају, претходиле су бројне и добре акције које су реализовале моје колеге, и заслуге за коначан исход припадају и њима. Веома је важно и корисно чути њихово мишљење, а понајвише због тога како бисмо послали поруку јавности да развој културе, једне од најзначајнијих друштвених области, неће зависити од појединачних кадровских решења и друштвено-политичких прилика датог тренутка – рекао је Далибор Рожић.

Учесници састанка сагласили су се да је за Нови Сад, који 9. септембра предаје Апликацију као кандидат за Европску престоницу културе 2021. године, јако важно што је део те Апликације Стратегија, за чију израду су се сви залагали. Подсећамо да је иницијатива за кандидатуру за ЕПК покренута 2011. године када је Скупштина Града Новог Сада донела Решење о образовању и именовању чланова Организационог одбора за реализацију те иницијативе.

Актуелни и бивши чланови Градског већа за културу изразили су задовољство због истрајности у реализацији дугогодишњег, заједничког циља чијом реализацијом би се постигао историјски резултат у култури Новог Сада.

Некадашњи челници градског ресора културе похвално су се изразили о визији развоја коју предвиђа Стратегија, као и томе што се залаже за право на различитост и вредновање различитости као важног чиниоца креирања идентитета града, омогућавање равноправног положаја независној културној сцени, аматерима у култури, грађанима, и свим специфичним групацијама, уз максимално поштовање слободе у изражавању.

– Желимо да сви заједно учествујемо у стварању идентитета нашег Новог Сада што се и дешава путем културно-уметничког стваралаштва, да у том процесу будемо партнери и да Српска Атина добије нову квалитативну димензију и послужи као пример и инспирација другима – истакао је Далибор Рожић и захвалио се својим претходницима на великом доприносу развоју културе у Новом Саду.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.