Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Конкурс за стипендије ARGE Donauländer

Фондација „Нови Сад 2021“ вас позива да се пријавите на Конкурс за доделу стипендија ARGE Donauländer које омогућава Покрајина Доња Аустрија, Радна заједница подунавских регија (ARGE Donauländer). Стипендије се додељују за студијска путовања у оквиру Дунавског региона у циљу едукације, додатне едукације или обуке у пољима науке, уметности, културе и менаџмента у култури.

У оквиру подршке феминистичкој сцени Новог Сада, и као наставак конференције КАТ одржане у новембру прошле године, Фондација је обезбедила стипендије за 5 новосадских уметница или радница у култури.

Ко је квалификован да се пријави?
Конкурс је намењен особама чије је пребивалиште у једној од земаља које су чланице ARGE Donauländer који раде у области науке, уметности, културе или менаџмента у култури и који желе да раде у пољу које одговара циљевима и задацима ARGE Donauländer.
Старосна граница: предност имају кандидати до 35 година старости.

Које области покрива стипендија?
Наука, уметност, култура и менаџмент.

Колико је трајање студијског боравка?
Студијски боравак не може бити дужи од 6 месеци.

Који је износ стипендије?
Износ стипендије је до 1000,00 евра и зависи од земље пребивалишта, земље одредишта, очекиваних трошкова и сврхе посете.

Боравке у којим земљама покрива стипендија?
Студијски боравци у сврху едукације и обуке у горе наведеним областима требало би да се организују у једној од земаља које су чланице ARGE Donauländer (ван матичне земље).

Земљe/региони чланице:
Немачка: Покрајина Баден-Виртемберг;
Аустрија: Горња Аустрија, Доња Аустрија, Бургенланд и Беч;
Словачка: Братиславски и Трнавски крај;
Мађарска: жупаније Ђер-Мошон-Шопрон, Комаром-Естергом, Пешт, Фејер, Бач-Кишкун, Толна и Барања, као и престоница Будимпешта;
Хрватска: Осјечко-Барањска и Вуковарско-Сријемска жупанија;
Србија;
Бугарска: области Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Трново, Русе и Силистра;
Румунија: окрузи Караш-Северин, Мехединци, Долж, Олт, Телеорман, Ђурђу, Калараши, Јаломица, Браила, Галац, Тулча и Констанца;
Молдавија;
Украјина: област Одеса.

Посматрачи:
Република Чешка: Јужноморавски крај;
Словачка: Њитрански крај.

Како ће пријаве бити оцењиване?
Критеријуми за оцену пријава су следећи:
• значај активности за циљеве и задатке заједнице ARGE Donauländer;
• садржај и квалитет активности у смислу професионалног усавршавања;
• трајање студијског боравка;
• трошкови студијског боравка (нпр. путни трошкови, котизације, школарине, трошкови смештаја).

Која је процедура за подношење пријаве?
Пријава се мора доставити у писаном облику на одговарајућем обрасцу – који се попуњава или на немачком или на енглеском језику – и мора садржати својеручни потпис.

Адреса за подношење пријава:
Amt der Niederösterreichischen Landesregierung,
Abteilung Kunst und Kultur
Landhausplatz 1
A-3109 St. Pölten

Особа за контакт:
Mag. Katka Krejcova:
Имејл адреса: katka.krejcova@noel.gv.at
Телефон: +43/(0)2742/9005-13081
Факс: +43/(0)2742/9005-13029

Рокови за подношење пријава:
Постоје два рока за подношење: први је до 15. априла 2018. године, а други је до 15. септембра 2018. године.

Додатни документи које треба послати (на немачком или енглеском језику):
• радна биографија;
• мотивационо писмо;
• једно писмо препоруке;
• фотокопија пасоша;
• неформална изјава о трошковима: списак процењених трошкова (нпр. трошкови смештаја, оброци, школарине, цене курса, трошкови превоза, материјали за учење).

Пријава се може послати имејлом за прелиминарну процену, али оригинал се мора послати поштом!

Ко одлучује о додели стипендија?
У складу са чланом 6. став 6. Акта о промоцији културе Доње Аустрије из 1996. године, образује се посебан Саветодавни одбор који се састоји од стручњака за културу и науку из Дунавског региона који додељује стипендије ARGE Donauländer Доње Аустрије. Саветодавни одбор се састаје два пута годишње како би оценили пријаве.

Да ли је познавање немачког неопходно да би се послала пријава (пошто су документа на немачком)?
Није неопходно да кандидат познаје немачки језик, али јесте неопходно да се попуни образац који је на немачком. Ово се може урадити на немачком или на енглеском језику. Обрасци попуњени на српском неће бити узети у обзир.

Да ли кандидат мора да познаје језик земље у којој планира студијски боравак?
Познавање било ког језика није експлицитни услов за добијање школарине. Кандидат мора да докаже да ће развијати своје вештине и образовати се у земљи одредишта. Мора бити уверљиво да кандидат довољно познаје језик за образовни програм који је одабрао.
Уколико кандидат жели да се образује или да настави своје образовање у иностранству, сматра се да је довољно да познаје језик земље одредишта, али то није увек случај. Студијски боравци у многим земљама се организују на енглеском језику.

Да ли кандидат треба да испланира студијски боравак унапред?
Да, кандидат мора да организује обуку пре слања пријаве. Стога се захтева писмо препоруке. Кандидати се пријављују за семестар у иностранству или за летњу школу и уколико академија/летња школа/универзитет прихвати њихову пријаву, тек се онда пријављују за стипендију ARGE Donauländer.

Да ли кандидат мора да достави информације о другим грантовима?
Да, кандидат би требало да достави информације и о другим средствима које добија, нпр. Erasmus+. Ово се може изложити у неформалном финансијском плану. У принципу, оба извора средстава се могу користити истовремено.

Како и када се реализује уплата?
Уплата се реализује путем банковног трансфера унапред. Након што се жири састане, кандидати ће бити обавештени да ли су добили стипендију ARGE Donauländer и у ком износу. Подаци о банковном рачуну су назначени у пријавном обрасцу.

 

Документација:

Пријавни образац на немачком језику можете преузети овде.

Превод обрасца на српски језик можете преузети овде.

Текст конкурса на немачком језику можете преузети овде.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.