Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
которарт

Објављено:

16/07/2021
„Нови Сад – Европска престоница културе“ на међународном фестивалу КоторАрт
16/07/2021

Нови Сад, као Европска престоница културе, представиће се на међународном фестивалу КоторАрт, једном од највећих и најзначајнијих фестивала уметности у Црној Гори и региону, кроз три сегмента. Представници Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ представиће програм планиран за титуларну 2022. годину, али и пренети своја искуства и моделе које је Нови Сад утемељио, а који сада могу да се примењују и у другим градовима Србије, па и региона.

Директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, Немања Миленковић учествоваће на конференцији „Нови Сад 2022“, у уторак, 20. јула од 20 сати, где ће представити програмски концепт за 2022. годину, утемељен на слогану „За нове мостове“, сачињен од осам програмских лукова. Поред тога, биће речи и о процесима и изазовима са којима се Нови Сад суочио у припремама за Европску престоницу културе, а све то са циљем да се пренесе знање колегама из Црне Горе, с обзиром на то да неколико црногорских градова – Будва, Тиват, Котор и Херцег Нови заједно претендују да 2028. године буду носиоци титуле Европске престонице културе.

Координаторка мреже културних станица пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“, Виолета Ђерковић биће једна од говорница на трибини „Пјаца од филозофа – Нова нормалност“, 18. јула у 20 часова, која представља значајан део фестивала у контексту покретања важних дијалога. На трибини ће такође говорити дипломирани туризмолог и еколошки лобиста Антоније Пушић, познатији као Рамбо Амадеус, затим позоришна редитељка и управница Дубровачких љетних игара, Дора Руждјак Подолски и универзитетски професор и туризмолог, Иво Жупановић. Конференције у оквиру програмског сегмента „Нова нормалност“ могуће је пратити и путем преноса уживо на Фејсбук страници и званичном Јутјуб каналу КоторАрт фестивала.

Цео програм фестивала КоторАрт можете пронаћи њиховом званичном сајту. Улаз је слободан. Због ограниченог броја публике, обавезна је регистрација на protokol@kotorart.me или 069/37-35-37 (од 09 до 14 сати). Регистрација је могућа најраније три дана, а најкасније 24 часа пре почетка програма.

Подсећамо, Нови Сад је, у априлу ове године, пружио подршку црногорским кандидатима за титулу Европске престонице културе, најављујући тада да ће своја знања и искуства ставити на располагање колегама из општине Бока.

Нови Сад је међу првим градовима ван Европске уније који је проглашен за Европску престоницу културе, поставши тако један од 60 градова који су понели ту титулу. Церемонија свечаног отварања одржаће се 13. јануара 2022. године, а Нови Сад ће током те титуларне године представити више од 4000 домаћих и страних уметника, на 1500 планираних догађаја. Више о програмском концепту пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ можете читати на званичном сајту пројекта.

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.