Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

21/02/2019
Културна сцена Новог Сада представљена у Токију
21/02/2019

Директор Фондације „Нови Сад 2021“, Немања Миленковић, у Токију је представио наш пројекат, као и богату културну сцену града Новог Сада, на годишњој конференцији Фондације ЕУ – Јапан Фест. Ова Фондација се бави подстицањем културне сарадње између јапанских уметника и културних радника са градовима Европским престоницама културе више од 3 деценије. Презентацији је присуствовало неколико стотина културних радника и уметника из целог Јапана који су заинтересовани за културну сарадњу са уметницима из нашег града.

Европска престоница културе (ЕПК) је један од најсложенијих културних пројеката у чијој реализацији учествују уметници и културни радници из више од 60 градова који су носили ову престижну титулу. Овом приликом, званичници ЕПК градова су боравили у Токију како би се упознали са представницима културне сцене из Јапана и представили своје културне пројекте, с циљем да заједнички раде на развоју културне размене.

Годишња конференција ЕУ – Јапан Феста организује се сваке године у Токију и окупља велики број градова Европских престоница културе и уметника, културних менаџера и других представника културних организација из Јапана. Идеја је да се развијају нова партнерства и културне иницијативе и омогуће квалитетнија и дугорочнијa културна сарадња између Европе и Јапана. Истовремено се ради на развоју пројеката којима ће се локална сцена представити у Европским престоницама културе током година титуле.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.