Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

08/02/2018
Културне размене као надградња културе
08/02/2018

Почетак 2018. године Новом Саду носи заиста инспиративне приче из домена културе, односно димензије у којој размена културних кодова значајно доприноси њеном развоју. Управо је ово основа програма размена и резиденцијалних програма који се реализују под покровитељством Фондације „Нови Сад 2021“, а у оквиру различитих типова сарадњи са међународним организацијама.

Ових дана у Нови Сад стиже Тео Продромидис (Theo Prodromidis), визуелни уметник из Грчке, иначе први резидент за 2018. годину који долази у оквиру програма међународног пројекта „Ризикуј промене (2016-2020)“. Пројекат реализује Музеј савремене уметности Војводине у сарадњи са резиденцијалним програмом „Plants AiR“ Фондације „Нови Сад 2021“.

Овај грчки уметник – фотограф, перформер, филмски уметник и сликар боравиће у Новом Саду од 7. до 23. фебруара и за то време ће сарађивати са младим новосадским уметницима и студентима да би као финални резултат његове резиденције настао најпре перформанс, а затим и филмски запис пројекта. Од ове посете Тео очекује нови приступ у размишљању о активном укључивању грађана, новим лингвистичким и културним елементима који су нам заједнички и који су присутни широм Европе: „Желео бих да покренем процес прихватања оног што је овде и оног што произилази из размишљања о двојности, групама, заједништву.“

На питање зашто је одабрао баш резиденцијални програм у Новом Саду, уметник додаје: „Ово је први пут да посећујем Нови Сад, па и Србију. Заиста се радујем. Чини ми се да између Солуна и Новог Сада има толико сличности, али и дивних разлика за истраживање. Програм „Ризикуј промене“ је заиста деловао инспиративно, но овде сам и да бих упознао нове људе и да бисмо заједно креирали један нови „пролаз“ између Србије и Грчке – две земље које деле много, а још увек има доста тога за поделити.“

Готово истовремено, Тео долази у Нови Сад, а Маргарета одлази у Јапан.

Маргарета Табороши (Margaréta Táborosi), млада новосадска редитељка и кореографкиња, посетиће Јапан у оквиру програма размене уметника коју реализује Фондација „Нови Сад 2021“ са организацијом „EU-Japan Fest“. Маргарета ће, као представник сцене, али и делегат међународног позоришног фестивала националних мањина „Synergy“ боравити у Токију где ће одржати презентацију о културним капацитетима Новог Сада. Уметница ће, такође, посетити и град Јокохама где ће бити гост међународног плесног фестивала „Performing Arts Meeting – TPAM“.

Од посете Јапану очекује много, на првом месту за уметничку сцену Новог Сада. Себе види као амбасадора новосадске сцене, а овај програм размене, како каже, верује да ће изнедрити конкретне пројекте и сарадњу између новосадских и јапанских уметника, организација и институција. На личном плану од овог путовања очекује нова искуства: „Јапан је на другом крају света, и ни сада, пар дана пред пут, не могу да верујем да ћу заиста отпутовати. Чини ми се као да долази неко ново доба, прекретница у мом животу. Очекујем нове, свеже, инспирације. Одлазим отворене душе, да упознам људе, земљу, а поврх свега колеге уметнике.”

 

У току 2017. године Фондација „Нови Сад 2021“ реализовала је пет резиденцијалних програма, док се ове године (а и сваке наредне) очекује да их буде више.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.