Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Култура је начин живота

1. СЕП – 7. ОКТ

КУЛТУРА ЗАЈЕДНИШТВА

Пет недеља, пет уметности, на култним и новим местима за културу, у новим и обновљеним просторима, спајају локалну и европску сцену и суграђане и суграђанке, претварајући Нови Сад у град-калеидоскоп.

Архитектура, књижевност, извођачка, визуелна и примењена уметност бројним програмима налазе пут до свих Новосађана и Новосађанки обележавајући крај лета у нашем граду.

Калеидоскоп културе се издвојио као највећи, а уједно и легатски пројекат у оквиру Европске престонице културе. Такође, Калеидоскоп културе један је од два програмска лука Европске престонице културе захваљујући ком је, уз Дочек, Нови Сад добио Награду за најбољи европски тренд бренд у области културе, у новембру 2021. године у Дрездену.

Као највећа смотра уметности у овом делу Европе, Калеидоскоп културе доноси представу чувеног бечког Бургтеатра, савремени плес светског калибра, наступ једног од највећих виолиниста света, Juliana Rachlina, велику изложбу посвећену једном од најзначајнијих српских сликара 20. века, и то у европским оквирима, Сави Шумановићу, прву самосталну ретроспективну изложбу Драгољуба Раше Теодосијевића, концептуалисте и представника Србије на Венецијанском бијеналу савремене уметности, уметнички колектив Plastique Fantastique из Берлина који је излагао на највећим уметничким догађајима, попут Венецијанског бијенала и фестивала RINGdeLUXE la Rioja, као и многе друге престижне уметничке програме.

Програмску књигу лука Калеидоскоп културе можете погледати овде, а календар свих догађаја овде.

ПРОГРАМСКЕ ЦЕЛИНЕ

АРХИТЕКТУРА

Индустријско наслеђе, сценски дизајн и модерна ахитектура представљени на изложбама, али и кроз друге врсте уметничког израза и савремену технологију.

ИЗВОЂАЧКА УМЕТНОСТ

Концерти на отвореном, перформанси, позоришне представе, плес у савременим формама.

КЊИЖЕВНОСТ

Јавна читања, разговори са ауторима и ауторкама и перформанси као одступања од устаљених начина књижевних промоција.

ВИЗУЕЛНА УМЕТНОСТ

Нови ликовни медији и савремени изрази визуелних уметности.

ПРИМЕЊЕНА УМЕТНОСТ

Нова излагачка пракса представља највећа имена светског и домаћег дизајна.

7. ОКТ – 27. НОВ

Преиспитивањем доминантних вредности у европској култури и уметности, долазимо до откривања другачијих, алетернативних, маргинализованих, мањинских, бунтовних израза.

Неки од главних програма доносе инклузивне догађаје са нагласком на стваралаштво маргинализованих група (Супермоћни), представљају стрип у новим формама (Град стрипа) и упознају нас са богатством алтернативних, мањинских, авангардних жанрова, језика и израза.

Нека од за сада најављених имена и програма за програмски лук Друга? Европа су Тифолошки музеј из Загреба – један од ретких музеја у Европи који се бави темом приступачности, бечки Kunsthistorisches Museum – један од најславнијих музеја на свету, британска перкусионисткиња с оштећеним слухом Евелин Глени – двострука добитница Гремија у области класичне музике и награде Полар, коју зову и „Нобеловом наградом за музику”, славни немачки концептуални уметник Франко Уве Лајсипен – упамћен као један од пионира перформанса, боди арта и полароид фотографије, познат и по дугогодишњој приватној и пословној вези са Марином Абрамовић и холандски редитељ Мајкл Хелмерхорст који ће потписати представу о чувеној стрип јунакињи Банета Керца, Кет Кло (Cat Claw).

Програмску књигу лука Друга? Европа можете погледати овде, а календар свих догађаја овде.

 

ПРОГРАМСКЕ ЦЕЛИНЕ

СУПЕРМОЋНИ

Кроз инклузију и приступачност подстиче се једнакост у стварању културних садржаја, са нагласком на стваралаштву маргиналнизованих група.

ГРАД СТРИПА

Нови Сад постаје центар девете уметности који окупља најзначајније стрип-цртаче, поигравајући се са овом врстом уметности и представљајући њене нове форме.

СТРАНА Б

Откривање богатства различитих авангардних, мањинских и алтернативних израза, жанрова и језика.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.