Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

02/09/2016
НАЈАВЉЕНО СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „НОВА РЕЛИГИЈА“ ДЕЈМИЈАНА ХЕРСТА
02/09/2016

На јучерашњој конференцији за медије у Градској кући у Новом Саду најављено је свечано отварање изложбе „Нова религија“ Дејмијана Херста, заказано за петак, 2. септембра од 20.00 сати у Музеју савремене уметности Војводине (МСУВ) у Новом Саду. На конференцији су се присутним новинарима обратили кустос „Нове религије“ Пол Столпер, као и представници организатора и институција које су подржале одржавање изложбе у Србији.

Реч је о изложби једног од најутицајнијих, најиновативнијих и најуспешнијих светских уметника, добитника престижне Тарнерове награде чија дела ће од 2. септембра до 14. октобра први пут бити представљена публици у Србији.
Далибор Рожић, члан градског одбора за културу, поздравио је присутне: „За нас је јако битан тренутак организације ове изложбе, јер ће то свакако утицати на квалитет презентације Новог Сада у процесу кандидатуре за Европску престоницу културе 2021.године. Ми смо у завршној фази усвајања крунског документа, тј. Стратегије развоја културе, који треба да покрене низ великих квалитативних промена у култури нашег града.“

DSC_0017
Члан Градског већа задужен за културу, Далибор Рожић

 

Говоривши о „Новој религији“, кустос изложбе Пол Столпер је рекао: „Дејмијану Херсту и мени лично било је изузетно драго што нас је Бритисх Цоунцил позвао да излажемо у Новом Саду, а сада увиђамо да је и Музеј савремене уметности Војводине био поједнако заинтересован за ову сарадњу. Надам се да ће се публика одазвати у великом броју јер је то једини начин да формирају мишљење о раду овог веома значајног светског уметника“.
Како је истакнуто на конференцији за медије, овом изложбом Херст жели да покрене размишљање о религији, љубави, уметности и науци. Према уметниковим речима, ово су инструменти који нам помажу да пронађемо свој животни пут. Користећи се универзалним темама, Херст у својој „Новој религији“ супротставља науку и религију, стављајући их у посебан дијалог, онако како их људи обично перципирају.

DSC_0026
Кустос изложбе Пол Столпер

Директорка Музеја савремене уметности Војводине Сања Којић Младенов истакла је да је за МСУВ презентација радова Дејмијана Херста велика част и изузетна прилика за достизањем високих музеолошких стандарда, усавршавање знања и развоја активне међународне сарадње: „Такве прилике су изузетне и за кустоску праксу, те изложба „Нова религија“ представља изазов у контексту локалног уметничког система и провоцира иновативне одговоре музејске струке, као и шире друштвене заједнице,“ додала је Којић Младенов.

Поставка је осмишљена као компактна целина са 44 графике и четири скулптуре које чине „Нову религију“, а функционишу као циклус фресака – од „Стварања света“ до „Последњег суда“. Ови интригантни радови окружују олтарску икону са крстом опточеним пилулама у облику драгуља, дечијом лобањом и срцем обмотаним бодљикавом жицом, те пилулом исклесаном у мермеру. Ови елементи чине својеврсну капелу посвећену жељи да се смрт држи под контролом, жељи која у исти мах не може помоћи у суочавању са смрћу.
На конференцији је говорила и Клер Сирс, директорка British Council-a за Западни Балкан. Она је подсетила да је реч о изложби једног од најзначајнијих савремених визуелних уметника на свету. Сирс је са новинарима поделила своје искуство студирања у Лондону деведесетих година, када је читава генерација Британаца Херстову уметност прихватила као своју, а не као нешто што припада само одабранима. „Херст је одувек био уметник за кога се може рећи да је демократичан – одувек је својим делима привлачио најширу публику, а његов рад је покретао дијалог и дебату. Надам се да ће то бити случај и са изложбом у Новом Саду,“ рекла је Сирс.

DSC_0036
Директорка British Council-a за Западни Балкан, Клер Сирс

Новинарима на конференцији обратио се и др Небојша Кузмановић, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Говоривши о значају излагања Херстовог рада у МСУВ, Кузмановић је поручио: „Један од оних људи који се винуо преко хоризонта очекивања јесте чудесни британски уметник Дејмијан Херст, који нам је помогао да уз помоћ религије, љубави, уметности и науке у мраку проналазимо пут. Херст од уметности прави нову религију којом попуњава егзистенцијалну празнину у нама.“

DSC_0053
Заменик покрајинског секретара за културу, др Небојша Кузмановић.

Немања Миленковић, председник Организационог одбора Нови Сад 2021 истакао је да мало који град у региону, попут Новог Сада, може да се похвали да је у годину дана имао изложбу Дирера, ренесансног генија, наступ поп звезде Ели Голдинг на Еxит фестивалу, концерт Стефана Миленковића, светски признатог виртуоза на виолини и сада и изложбу Демијана Херста. „То су референце за наш град, али и подстрек визији у којој можемо себи да заголицамо машту и кажемо: Ако је овако 2016. када смо кандидат, како ли ће тек бити 2021. године када постанемо Европска престоница културе?“ рекао је Миленковић.

DSC_0062
Председник Организационог одбора Нови Сад 2021, Немања Миленковић

Изложба у Музеју савремене уметности Војводине се организује уз подршку компаније КПМГ. Присутним новинарима обратио се Сениор Партнер у овој компанији, господин Џејмс Торнли и поручио је да је КПМГ подржао одржавање „Нове религије“ у Новом Саду поводом обележавања 20 година рада у Србији. „Највећи успех нашег учешћа у овом пројекту био би ако бисмо својим примером инспирисали друге компаније да се активно укључе у напоре да се у Србији организује што више овако значајних културних дешавања,“ рекао је Торнли.
„Нова религија“ је настала као резултат сарадње Дејмијана Херста и истакнутог лондонског галеристе Пола Столпера 2005. године. Премијерно је представљена у Лондону у галерији Пол Столпер, а након Лондона, изложба је приказана у престижним музејима у Венецији, Москви, Атини, Солуну, Ослу и Гдањску, а недавно и у Бања Луци и Скопљу.
Пројекат реализује British Council у сарадњи са Музејем савремене уметности Војводине и галеријом Пол Столпер. Изложбу је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Управа за културу Града Новог Сада. Изложба је реализована уз подршку компаније КПМГ.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.