Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

20/06/2019
Нови Сад већ спреман за 2021: Лотрек, Ворхол и Јоко Оно у Европској престоници културе
20/06/2019

Енди Ворхол, Јоко Оно, Анри де Тулуз-Лотрек – осим револуције које су унели, свако у свом пољу уметности, оно што повезује ова три велика светска имена је и Нови Сад, јер ће њихова дела бити изложена у оквиру „Тврђаве мира“, програмске платформе пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Новосађани до 25. јуна у Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада имају прилику да виде дела највећег поп-арт уметника, Енди Ворхола, а 21. јуна од 19 сати биће организовано стручно вођење кроз изложбу. Кустос ће бити наш мултимедијални уметник и глумац, Урош Ђурић, а улаз је бесплатан. Ворхолов рад биће представљен кроз 48 дела, која су изложена у Збирци стране уметности, међу којима су и најпознатија – сериграфије „Мерилин Монро“ (Мarilyn), „Мао“, „Кемпбел супа“ (Campbellˊs soup), као и дело „Брзи клизач“ (Speed Skater).

„Ако погледамо савремену уметност и културу, мислим да је Енди Ворхол сада актуелнији него икада и да су његове речи и дела много значајнији данас, него што је то било у времену у којем је живео“ рекла је директорка Музеја града Новог Сада, Весна Иковић, на конференцији за медије одржаној у Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада.

Споменик мира на Петроварадинској тврђави и дела Анрија де Тулуза Лотрека у Свилари

Осим Ворхола, „Тврђава мира“ у Нови Сад доводи и дела још два светска имена. Споменик мира „Оne day…“ који је креирала муилтимедијална уметница Јоко Оно, биће својеврстан поклон Новом Саду и нова културно-туристичка атракција. Споменик ће симболично бити постављен на Петроварадинску тврђаву, како би допринео промоцији Новог Сада на међународној сцени и афирмисању Петроварадинске тврђаве као тврђаве мира. Тај пројекат реализује се у сарадњи са Еxit фондацијом, уз суфинасирање „Нови Сад 2021“ и компаније НИС, поводом обележавања стогодишњице од потписивања Версајског мировног споразума и завршетка Првог светског рата.

Крај програмске платформе „Тврђава мира“ и почетак јула у Новом Саду биће у знаку једног од најконтроверзнијих уметника свог времена, Анрија де Тулуза Лотрека. Од 1. јула, више од 20 његових дела биће изложено у културној станици Свилара.

У почетку несхваћен, Лотрек је био један од првих уметника који се бавио плакатима, захваљујући којима је стекао славу, а посебну пажњу привукао је његов плакат за Мулен Руж.

Како је на конференцији за новинаре истакао директор „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, Немања Миленковић, ово је један од многих показатеља да, за разлику од других Европских престоница културе, Нови Сад већ ради на такозваној невидљивој припреми у оквиру покретања платформи, како би спремно дочекао 2021. – годину титуле.

„Избор ових светских уметника у Новом Саду не треба да чуди. Јоко Оно као једна од најзначајнијих мировних активисткиња, Ворхол, који након Другог светског рата, прави револуцију у популарној култури, нешто што данас постаје мејнстрим уметност. Иста прича је и са Тулуз-Лотреком – човек који је, у своје време, представљао врло популарну и субверзивну културу, што је данас такође постало мејнстрим. И то је питање које треба поставити, да ли је савремена уметност нешто што ће постати мењстрим за 50, 100 или 200 година“ рекао је Миленковић.

С обзиром на то да је „Тврђава мира“ покренута 7. јуна, већ сада се показало да се она развоја у најбољем могућем правцу, рекао је на конференцији за медије члан Градског већа за културу, Далибор Рожић.

„Јоко Оно, Wорхол, Лотрек, програми у оквиру фестивала НЕО, као и остали догађаји који су део „Тврђаве мира“ говоре да је већ у старту ова платформа нашла своје место у културној понуди града Новог Сада“, истиче Рожић.

„Тврђава мира“ је четврта програмска платформа пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ која афирмише Нови Сад као симбол мира, заједништва и толеранције, а обухвата више од 20 догађаја – концерата, изложби, пројекција филмова, позоришних представа који шаљу поруке мира.

Цео програм можете пронаћи на линку и на друштвеним мрежама пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.