Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

17/01/2018
Нови Сад у нову годину ушао као истинска престоница културе
17/01/2018

Нови Сад се већ на почетку 2018. године представио као српска, регионална и будућа европска престоница културе. Спајајући елементе високе културе са популарном и масовном, откривајући нове локације, нова здања и извођаче, али и подсећајући на оне старе, више од 60.000 људи дочекало је две Нове године у Новом Саду, 31. децембра на 4 локације у првом режираном дочеку и 13. јануара на 38 локација уз више од 150 извођача. Са уметницима и извођачима из бројних европских земаља, као и публиком из целог региона, Нови Сад је потврдио свој успешан пут ка титули Европске престонице културе 2021. године. Велики продукцијски подухват, препуне концертне дворане, крцати музеји, најпосећенија дечија опера до сада, дирљив повратак Филхармоније младих у Новосадској синагоги, наступи најзначајнијих уметника са наших простора, али и младих нада домаће музичке сцене и до сада невиђена атмосфера Новог Сада донели су нову енергију овом граду и наду да култура може бити начин живота.

Нови концепт Фондације „Нови Сад 2021”, извођачи на потпуно неочекиваним локацијама и снага културе Новог Сада отварају нова врата, сарадњу са културним, образовним институцијама и креативним индустријама, али и велики туристички потенцијал новог бренда,  дочека две Нове године у Новом Саду.

Новосађани и бројни гости из региона и Европе у нову годину ушли су уз звуке Дарка Рундека, Плавог оркестра, С.А.Р.С.а, Џона Аквавиве, Креше Бенгалке и многих других 31. децембра, док су 13. јануара сведочили најбогатијем програму дочека у историји Новог Сада.   Будућом Европском престоницом културе пронели су се ритмови најразличитијих музичких праваца – од духовне и jazz музике, опере и филхармонијског оркестра, преко тамбураша, репа, попа, рокенрола, до експерименталне музике, techna и drum and bass-a. Да су људи жељни културних догађаја и концептуално нових садржаја, показала је и чињеница да су улазнице за дочек 7526. године муњевитом брзином распродате и да су бројни програми за који је улаз био слободан били испуњени до последњег места.

 

Као увертира за 2021. годину када ће Нови Сад носити титулу Европске престонице културе, Фондација „Нови Сад 2021” почиње са грађењем капацитета дочека две Нове године, као будућих термина свечаног отварања и затварања. Представљена кроз разлику два рачунања времена, као и два календара, грегоријанског и јулијанског, тако су и два програмска концепта дочека Нових година другачија. Мост интеркултуралности у коме се преплићу делови високе и естетике и културе са популарном у коме висока култура добија нову публику, а популарна добија нове стандарде и вредности чинећи је бољом и квалитетнијом.

 

Наш суграђанин, мултиинструменталиста Слободан Тркуља и шкотско-ирски бенд Имар, публици су приредили најлепши музички доживљај у ноћи Дочека и подигли све на ноге. Поноћ су Новосађани дочекали уз концептуални звук и аутентични сценско-музички доживљај састава Laibach и њихову креацију “Тако је говорио Заратустра”, а Зоран Предин и Матија Дедић подстакли су најлепше успомене на музичке хитове са простора бивше Југославије уз нове обраде и аранжмане. У Студију М Душан Свилар је уз осијечке и новосадске тамбурашке саставе направио фантастичну атмосферу у склопу првог културног пројекта између Новог Сада и Осијека који је био град кандидат за Европску престоницу културе 2020. године, а права привилегија била је слушати Дивну Љубојевић и Калиопи.  Никола Врањковић је у крцатом Новосадском позоришту представио своју ауторску музику и текстове, посетиоци у Герила бару проводили су се уз Марчела, а публици су се представили и Peaceful Warriors у Стартит Центру, Сара Ренар и Ана Ћурчин у Културном центру Новог Сада, а Јосип А Лисац и Доџо у Дому Б-612. Сјајна атмосфера владала је и у Галерији Матице српске уз експерименталне звуке састава Bloom, у холу Железничке станице уз наступ културно-уметничких друштава, као и у западном холу СПЕНС-а где су доминирале акробације и привукле пажњу публике свих генерација.  Журке посвећене електронској, реп и drum and bass музици у простору новог Youth creative polis-а, СКЦ Фабрици, Firchie Think Thank студију и Quarteru, трајале су до раних јутарњих часова уз позната имена домаће и европске DJ сцене.          

Фондација „Нови Сад 2021’’ као организатор догађаја, направила је велики продукцијски подухват, док су у исто време, за многе младе људе створене прилике да се представе – не само као извођачи или аутори, већ и као реализатори у продукцији, менаџери или угоститељи. Снажна културна димензија, догађаји по којима се Нови Сад препознаје и разликује, као и прилике које се стварају за младе људе, градећи мостове културе, заправо представљају највећи легат рада Фондације „Нови Сад 2021’’ на путу до године титуле европске престонице културе. 

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.