Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

28/02/2018
Новосадски волонтерски сервис – нова платформа за стицање искуства и референци
28/02/2018

Сарадња између Европске престонице културе и Омладинске престонице у Новом Саду, изграђује се из дана у дан. Поред планиране стратегије заједничког деловања која је у изради, пројекат на чијој реализацији се одавно ради је Новосадски волонтерски сервис.

Реализација пројеката у сарадњи две организације је необична из више разлога каже координатор пројекта Војислав Пркосовачки: „Заиста сматрам да је ствар у промени; У промени сагледавања и разумевања ствари и односа, у креирању нових вредности. Обе престонице пружају могућност системског приступа и утицаја на позитивне промене на локални ниво, микро заједницу, а посредно на цело друштво.“

Са Пркосовачким смо причали о томе колико је необично радити на овај начин. „Партнерство између „две престонице“ на реализацији неког пројекта је јединствено у Европи, па је реализација пројекта „Новосадски волонтерски сервис“ посебна и самим тим велики професионални изазов. Овакво партнерство је унело алтернативу у досадашњим напорима да се волонтирање сагледа на прави начин, јер је подигнуто на виши ниво међусекторске и међуинституционалне сарадње,“ каже Пркосовачки. Он додаје и да ово партнерство доноси најбоље из људских и техничких капацитета у форми вештина, знања и идеја и додирује заједничке проблеме који су ван перспективе једне организације, те да се партнерством креира поверење, виши ниво заснованости и заједничка одговорност у неуспеху, али и успеху. Пркосовачки износи и да је „срце једно велико волонтерско у Новом Саду основни предуслов за озбиљније системско бављење волонтерима, нарочито у облику волонтерског сервиса. Пошто је при услов испуњен, надоградња мора ићи према организацијама и институцијама – креирање модела међусекторске сарадње на локалном нивоу који ће дугорочно подржати овај сервис.“

Координатор НВС додатно појашњава структуру сервиса, чија се улога заснива на пласирању информација, изградњи капацитета и пружању неопходних ресурса за развој волонтерства на локалном нивоу: „Новосадски волонтерски сервис омогућава спровођење квалитетног и организованог рада са волонтерима, а својом реализацијом даје допринос у подстицању позитивних промена на микро нивоу. Сервис са једне стране брине о интересима волонтера, а са друге, о потребама организација и јавних институција. Успостављањем овог система повећава се утицај и допринос волонтерског рада у решавању проблема у локалној заједници и повећање квалитета живота’’.

Волонтерски сервис је модел волонтирања који није нов али је недовољно примењиван у нашој земљи. Заједно са другим моделима волонтирања, као што су међународни и домаћи волонтерски кампови, дугорочна и краткорочна волонтирања кроз различите европске програме чини један од основних модела волонтирања. Координатор пројекта наводи да „можемо говорити о волонтирању кроз стратешку перспективу, кроз националне или регионалне и локалне политике; можемо волонтирање посматрати и анализирати кроз законе и њихово спровођење и друге рационалне и формалне начине. Ниједно од ових гледишта неће нам показати најсветлију и најчистију слику о волонтирању све док сами то не пробамо – тек тада можемо бити скроз уверени да смо волонтери и да у себи носимо ту клицу која више никада из нас не излази. До 2022. године и након тога, очекујем да свако у себи пронађе ту клицу, да осети колико је вредна и да је подели са окружењем.“

 

 

 

 

 

 

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.