Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

19/02/2019
Осми Светски бијенале студентског плаката у среду у Свилари
19/02/2019

Свечано отварање Осмог светског Бијенала студентског плаката заказно је за среду, 20. фебруара у културној станици Свилара са почетком у 19 сати. Бијенале је део пројекта Међународна изложба студентских плаката и фотографија чији је носилац Академије уметности у Новом Саду и саставни је део апликационе књиге којом је Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ освојила ту престижну титулу.

Изложба броји 100 плаката од 2200 приспелих радова са безмало свих континената, што је респектабилна бројка за манифестацију овог типа чак и кад је неки професионални бијенале у питању.

Први Светски бијенале студентског плаката одржан је 2004. године, а има за циљ да компаративном методом представи најбоља студентска остварења из званичних наставних програма сличних и сродних високошколских установа широм света као и да и да афирмише струку графичког дизајна у времену у коме визуелна порука, као најефикаснији вид комуникације, заузима најшири простор и препознатљива је у срединама у којима су језичке, културолошке и општецивилизацијске баријере често непремостиве.

Само изузетни уметници успевају да се истакну у креацији плаката, то је уметност тренутка, уметност улице која комуницира са најширом публиком – са пролазницима. Закон тренутка задаје императив да плакат буде креиран што једноставније, по могућности са минимализацијом текста, са таквим визуелним симболима да порука буде јасна на свим језичким меридијанима. Добар плакат свој други живот отпочиње када наџиви своју примарну, комуникацијску намену и прелази у галерије и збирке, појављује се на изложбама и бијеналима где представља културу средине у којој је креиран.

Изложба траје до 4. марта, а реализује је Академија уметности у Новом Саду уз подршку Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.