Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

09/07/2019
Отпутујте до Француске на недељу дана: богат пратећи програм Лотрекове изложбе
09/07/2019

Концерт француске музике, „шетња кроз Париз“, радионица за децу, пројекција филма, стручно вођење – бројни занимљиви пропратни програми ове недеље доступни су Новосађанима у оквиру изложбе радова Анрија де Тулуза Лотрека у културној станици Свилара.


Интересовање за Лотреком све је веће. Само у првих пет дана, изложбу у Свилари посетило је више од хиљаду људи, а осим радозналости када су у питању његови радови, публику је примамио и пратећи програм.

Друга недеља изложбе почиње уз звуке „gypsy jazz-a“ у извођењу „French jazz“ бенда. Њихов наступ заказан је за 9. јул, са почетком у 20.30 часова. Трио чине два Новосађанина и Француз – три врсна музичара који се више од 20 година баве музиком. Сваки од њих изградио је каријеру у бројним групама, а сада су вишегодишње знање и љубав према музици спојили у мелодије које ће на тренутак све посетиоце Свиларе повести на својеврсно музичко путовање до Француске.

Среда, 10. јул биће посебно интересантна најмлађима који ће од 10 до 12 часова имати прилике да учествују у радионици „Ох ла ла….та дивна Француска“. У склопу радионице, деца ће се упознати са техником прављења колажа, а њихова тема биће Француска. За исти дан од 20:21 час заказана је пројекција немог филма „Седам година несреће“ уз музичку пратњу.

Шетња кроз Лотрекове радове и Париз
Друго по реду стручно вођење кроз изложбу биће организовано у суботу 13. јула, а овог пута тема ће бити „Друга страна улепшане стварности“. Кустос ће бити историчар уметности из Галерије Матице српске, Никола Ивановић, а стручно вођење почеће у 20:21 сат.

Лотрек је у својим радовима био искрен и реалан, не претендујући да стварност улепшава. Његов уметнички свет су они људи и простори на којима се, на тренутак, бришу расне, родне и класне границе. Његови кловнови, плесачице, алкохоличари, угледна господа у друштву, даме „сумњивог морала“ покрећу питање двоструких вредности грађанског света у којем је живео. Са друге стране улепшане стварности крију се и питања етике савременог човека и његовог односа према сличним феноменима других епоха.

На крају ове недеље, 14. јула биће одржано предавање „Душа Монмартра“ у 20:21 сат. Предавање које ће одржати др Софија Перовић – сорбонски ђак и стипендисткиња Владе Француске, замишљено је као шетња Паризом Анрија де Тулуза Лотрека: присутни ће сазнати нешто више о местима која је уметник посећивао, где је испијао апсинт и креирао коктел „Земљотрес“, преко осврта на музику, плес и позоришта у којима је проналазио своје друштво и инспирацију.

Улаз на изложбу, као и све остале програме је бесплатан, а изложба ће трајати до 20. јула.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.