Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

29/09/2017
Представљен интеркултурални пројекат Фондације Нови Сад 2021 – Платформа ПЛУС
29/09/2017

Платформа ПЛУС, пројекат Фондације Нови Сад 2021 – Европска престоница културе, обухвата реализацију следећих догађаја: Фестивала Synergy#WTF – међународни позоришни фестивал језичких мањина, 2-6. октобар 2017. године; Међународни симпозијум „Улога и значај језика у процесу индивидуалне и колективне самоидентификације“, 4. октобар 2017. године; Прва европска конференција посвећена мањинским и локалним медијима, 16-18. новембар 2017. године.

На конференцији за медије одржаној данас, 29.9.2017. године у клубу Трибина младих Културног центра Новог Сада, представљена је Платформа ПЛУС, пројекат Фондације Нови Сад 2021 – Европска престоница културе. Присутнима су се обратили Лазар Јованов испред Фондације Нови Сад 2021, директор Новосадског позоршита/Újvidéki Színház Валентин Венцел и директорка агенције Heror media pont за унапређење рада мањинских медија.

Јованов је истакао значај који ова платформа има за град Нови Сад и Војводину као мултикултуралне средине. Подизање степена интеркултуралности задатак је друштва у целини, и управо овакви пројекти доприносе тој изградњи, те ће Фондација настојати да максимално допринесе његовом одрживом развоју и остави у легат након 2021. године. Он је нагласио улогу медија у целом том процесу и њихов допринос едукацији која има главну улогу у приближавању појма интеркултуралности, али и неопходност едукације за медије, односно за запослене у медијима, који креирају уређивачку политику и програмске садржаје. Ово је јединствена прилика за запослене у медијима да усвоје нова знања и размене искуства и идеје са колегама из региона, да та знања шире међу колегама, и да их користе у свом свакодневном раду.

О програму фестивала Synergy#WTF’ који се реализује у организацији Новосадског позоришта/ Újvidéki Színház, говорио је Валентин Венцел најављујући фантастичне госте и сјајне представе у два највећа новосадска позоришта. Међународним симпозијумом, који ће бити одржан 4. октобра у галерији Матице српске, уз дијалог на енглеском, руском и српском језику акценат се ставља на улогу и значај језика када је реч о колективном и индивидуалном идентитету и самоидентификацији. Венцел је упозорио на проблем одређивања терминологије мултикултуралност, интеркултуралност и недостатка истицања вредности које ови термини у друштву представљају. „Ово је платформа културне спојивости и резултата културе стваралаштва, специфичних културних вредности које су на неким местима проводне, док је често ситуација другачија. Позориште је медиј који је канал, проводник културног идентитета и омогућава сусрет различитих култура и система вредности“, поручио је Венцел. Свечано отварање фестивала је у уторак 3. октобра 2017. од 19.00 сати, на сцени Пера Добриновић, Српског народног позоришта. Наступиће Државно јеврејско позориште из Букурешта са представом S. ANSKI: DIBUK у режији Крис Симион. Представа се изводи на јидишу а као и за све остале представе овог фестивала, обезбеђен је превод на енглески и српски језик.

Наташа Херор најавила је Прву европску конференцију посвећену мањинским и локалним медијима, која за циљ има информисање мањинских заједница и креирање интеркултуралног дијалога између националних заједница у Новом Саду и Европи. Резултат прве конференције ће бити креирање медијске мреже која ће бити спона између мањинских заједница и мањинских медија. Асоцијација настаје у сарадњи са Европском асоцијацијом мањинских дневних листова МИДАС, чији ће уредници бити и гости конференције. Део планираних активности конференције одржава се и на факултету за медије у Сремским Карловцима, који је такође партнер на пројекту. На конференције се очекују представници мањинских медија из целе Европе, а Нови Сад као културна престоница 2021. године, спреман је да их дочека и покаже свој мултикултурални идентитет.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.