Програм размене „Кизуна“

Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ у сарадњи са организацијом ЕУ–Јапан Фест из Токија, у циљу подстицања интернационализације културне сцене Новог Сада, повезивања локалних културних радника и уметника са партнерима из Јапана, а ради планирања заједничких културних и уметничких пројеката, објављује:

ЈАВНИ КОНКУРС

за финансијску подршку локалним уметницима и културним радницима за реализацију студијског и истраживачког путовања у Јапан у оквиру програма размене „Кизуна“.

Циљ истраживачког путовања у Јапан је развој пројеката сарадње који би се спровели 2022. године у оквиру пројекта Нови Сад 2022 – Европска престоница културе. С тим у вези, предлози пројектних идеја морају бити у складу са програмским луковима и темама пројекта Нови Сад 2022 – Европска престоница културе које можете пронаћи овде.

Конкурс је континуирано отворен без дефинисаног крајњег датума. Селекција кандидата се ради периодично, а резултати селекције се шаљу директно кандидатима. Фондација ће периодично објављивати имена одабраних кандидата на свом сајту. Рокови за достављање пријавних формулара у 2021. години су:

  1. 30. јун и
  2. 31. август.

Имајући у виду дужину процеса селекције и административне процедуре, предлаже се кандидатима да планирају своју посету најмање 4 месеца након достављања пријавног формулара.

Конкурс се спроводи у две фазе: предселекција и селекција. Предселекцију врши комисија коју формира Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, а селекцију организација ЕУ – Јапан Фест.

Конкуpсна документација се састоји из:

  • Попуњеног пријавног формулара организације ЕУ-Јапан Фест, који можете преузети на следећем линку (формулар се попуњава на енглеском језику),
  • Фотографије кандидата у формату .jpeg. Величина фотографије мора бити већа од 1MB (1200 x 1600 пиксела),
  • Биографије кандидата на енглеском језику.

За више информација о конкурсу кликните овде.

Одлуку Управног одбора о учешћу на јавном конкурсу можете пронаћи на следећем линку.

Одлуку о измени Одлуке Управног одбора погледајте на следећем линку.

Пријаве са пратећом документацијом шаљу се на international@ns2021.rs.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.

КАРМИЊО

CARMINHO