Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

19/02/2019
Пројекат „Уметност и инклузија“- Сви на истом подијуму
19/02/2019

У оквиру конкурсног позива „Приступачност“ Фондације „Нови Сад 2021“, а у склопу пројекта „Уметност и инклузија“, Галерија Матице српске и удружења Per.Art реализовали су инклузивне радионице из којих су настале две представе. Представа „Мала журка пропуштеног плеса“ биће одиграна у четвртак, 21. фебруара у Дому културе у Беочину, у 18.30, док ће друга представа „Dis_Sylphide“ бити изведена 22. и 23. фебруара у Позоришту младих од 19 сати.

„Мала журка пропуштеног плеса“ је хибридни јавни догађај, који „шета“ између позоришне представе, игранке, хепенинга и андерграунд журке. Са и без инвалидитета, публика и извођачи, на истом су „подијуму“, у истом „подруму“, на истој „сцени“, први пут су тамо где никад нису били заједно, тамо где се приватно и јавно стапају у једно ново стање које нуди ново колективно искуство у којем нећемо пропуштати не само прилике за плес, него и све оне друге прилике у животу које нас чине друштвеним бићима.

У представи „Dis_Sylphide“ акценат је стављен на историју немачке плесне сцене и на радове који су током XX века настали у Немачкој, а који су извршили снажан утицај на свет плеса. Кореографије „Hexentanz“ Мери Вигман из 1926. године, „Kontakthof“ Пине Бауш из 1978. и „Self Unfinsihed“ Гзавијеа Ле Роа из 1998, које су промениле само схватање плеса, кореографије и плесног тела, револуционарно су одступиле од плесних норми свог времена. У овом раду, учеснике је занимало управо разматрање процеса нормативизације у плесу, али и у друштву у којем живимо. Оно што су сазнали током процеса, а што се показало као велики потенцијал за преиспитивање позиције особа са инвалидитетом у плесу, јесте начин на који се све три кореографије баве питањем Другог и страног, односа појединца и друштва и питањем идентитета.

Своје присуство потврдите до среде 20. фебруара на мејл: perart2005@gmail.com.

Улаз на обе представе је бесплатан!

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.