Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Пројекат 33

„Пројекат 33 – Јачање капацитета установа културе у Новом Саду за стратешко планирање”, као  искорак ка спровођењу стратегије развоја културе Града Новог Сада, омогућио је јавним установама културе на подручју Града да израде дугорочне планове за своје јавно деловање. У Новом Саду је реализован најдужи, најтемељнији и, по броју установа које обухвата, најобимнији подухват у правцу стратешког планирања, по чему је ово  јединствени град у региону, где готово све установе културе имају усвојене петогодишње планове развоја. Нови Сад је тиме потврдио улогу културног центра регије и још једном показао због чега је носилац престижне титуле Европске престонице културе.

Током вишемесечне реализације пројекта постигнута је блиска сарадња између руководства и свих запослених у културним установама, Градске управе за културу, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” и организатора пројекта. Представници УНЕСКО катедре за културну политику и менаџмент Универзитета уметности у Београду били су др Вишња Кисић и др Горан Томка, модератори „Пројекта 33”.  Поред установа културе, у стратешким активностима је  учествовало и  неколико  стотина запослених и руководилаца у области културе Града Новог Сада, више десетина стручњака за питања културне политике из Србије и иностранства, као и доносиоци одлука.

Циљ „Пројекта 33” јесте  да подстакне активно друштвено деловање установа културе, што подразумева знање и мотивацију за анализирање сопственог окружења, разумевање своје позиције и покретање позитивних друштвених промена. Стратешко планирање је омогућило и професионални развој, учење и унапређење начина на који установе културе виде себе, своје окружење и своју улогу у њему. Запослени постају главни носиоци процеса дугорочног планирања рада у својим установама, а „Пројекат 33” омогућио им је професионалну едукацију и подршку.

Двојезична публикација Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” о „Пројекту 33” сабира стратешке планове установа културе на подручју Града Новог Сада и описује концепт, фазе и циљеве овог значајног пројекта, те представља својеврсни документ о програмима, мерама и иницијативама пруженим од стране установа културе у Новом Саду.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.