Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

13/09/2019
Светски дизајн у Новом Саду: У оквиру „Калеидоскопа културе“ две велике изложбе на Железничкој станици и у Еђшегу
13/09/2019

Две велике изложбе дизајна у Новом Саду у оквиру „Калеидоскопа културе“ почињу 17. септембра.
Један од водећих праваца – швајцарски дизајн оживеће простор Железничке станице, спајајући на тај начин несвакидашњи простор и програм, док ће изложба иновативног финског бити у простору савремене културне станице Еђшег.


Након Њујорка, Пекинга и Хонг Конга, Нови Сад има привилегију да буде домаћин једне од најзначајнијих изложби у области дизајна „Swiss style now“ која ће бити отворена у 20.21 час у холу Железничке станице и приказати савремене токове познатог швајцарског стила, као и необичне технике штампе и висококвалитетне материјале од којих су сачињени изложбени предмети.
Аутори изложбе, студио „Нео Нео“, Ерик Брехбул, Ноел Леу и Александер Токиловски из Швајцарске овом изложбом кроз преко 320 радова, које чине плакати, књиге, магазини, омоти за винил плоче и флајери, настоји да упозна публику са модерним швајцарским дизајном, док ће хол Железниче станице у Новом Саду постати јединствени „Дизајн павиљон”.
Зашто је и даље швајцарски дизајн омиљен међу стручњацима и по чему је препознатљив посетиоцима ће приближити један од наших најпознатијих графичких дизајнера – Славимир Стојановић Футро.
Изложба је реализована у сарадњи „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и ПДП конференције креативних медија, а биће отворена до 15. октобра.
Железничка станица биће место на ком ће бити представљен и пројекат победника 14. Прашког квадријенала Филипа Јовановског „Ова зграда говори истину“ који се бави проблемом јавних простора. Перформанс у оквиру тог пројекта биће изведен најпре 22. септембра у 12 сати, затим увече у 20 часова, а 23. и 24. септембра у три термина: од 12, 17 и 20 сати.

Изложбу „Иновативни фински дизајн“ отвара амбасадор Републике Финске


Како дизајн налази примену у комуникационим технологијама, бродоградњи, здравственој заштити, индустрији намештаја и многим другим областима? На који начин нове технологије условљавају дизајн? Одговоре на та и многа друга питања даје велика изложба „Иновативни фински дизајн“ која ће такође бити отворена 17. септембра, у 13 часова у културној станици Еђшег. За Финце дизајн представља начин решавања проблема, начин да се примене нове технике и технологије по којима су карактеристични и прилику за развој услуга и нових пословних могућности.
Аутор изложбе је Јарно Пелтонен, некадашњи директор Музеја дизајна у Хелсинкију који је овим путем желео да укаже на значај дизајна за Финце.
Изложбу ће свечано отворити амбасадор Републике Финске Кимо Лахдевирта.
Изложба чини део програма Недеља финске културе коју прате разноврсни програми, попут радионица за децу и књижевне вечери, што је јединствена прилика да се ближе упознамо не само са дизајном, већ и културом и начином живота Финске. Изложба се реализује у сарадњи Финске амбасаде и пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, а биће отворена до 22. септембра.

„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“. Део „Калеидоскопа културе“ су Фестивал уличних свирача – Градић фест, Piano city Нови Сад, Фестивал камерне музике и многи други.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.
Све информације можете пронаћи овде

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.