Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

22/02/2018
Тео Продромидис о истраживањима, пројектима и очекивањима
22/02/2018

У Кино сали Музеја савремене уметности Војводине, у уторак 20. фебруара, грчки уметник Тео Продромидис представио је свој јединствени приступ уметности кроз разноврсан филмски опус. Присутни Новосађани су, такође, имали прилику да чују детаље о истраживању које уметник реализује у Новом Саду, а које се бави неформалним образовањем, мобилношћу, држављанством и анализом динамике и синагонизма парова и група.

Поводом боравка у Новом Саду, али и о личним утисцима о програмима резиденција попут овог, Тео Продромидис каже: „Резиденције су захтевне, у том смислу што се уметнику оставља ограничено време да одговори на много захтева. Кроз овакве програме јавља се изазов, тј. потреба да се све предрасуде, навике и устаљена понашања напусте, и истовремено прихвати и могућност неуспеха.“

Тео Продромидис, је вишеструко награђивани уметник чија мултимедијална пракса и остварења обухватају филм, инсталације и перформанс, савремене операције у архитектури, филозофски дискурс, авангарду, и осмишљавање позоришних техника.

Овај уметник окренуо се мултимедији осетивши друштвену потребу да остави допринос култури. У том смислу, град као престоницу културе види као прилику да се испуне очекивања: „Мислим да важност или корисност проглашења града Европском престоницом културе лежи у могућности да град укључи/мобилише најпре младе људе у креирање нових културних искустава. Надам се да ће их инспирисати да истражују град кроз истраживање сопственог колективног потенцијала.“

Резиденцијални програм „Plants AiR“ има за циљ мобилност уметника и актера у културним и креативним индустријама, овог пута реализован је у склопу пројекта RISK CHANGE (РИЗИКУЈ ПРОМЕНЕ) подржаног кроз програм ЕУ „Креативна Европа“, у сарадњи са Музејом савремене уметности Војводине.

Тео Продромидис, који ће у Новом Саду боравити укупно две недеље, један је од учесника у пројекту који у основи истражује социјално-политичке притиске условљене кретањем становништва, променом места боравка, миграцијама, егзилом и слично, кроз интердисциплинарне и интеркултуралне приступе.

RISK CHANGE пројекат има за циљ да произведе конкретне резултате: уметничке резиденције, нове/иновативне моделе, конференције, симпозијуме, радионице, отворене лабораторије, изложбе, студијске посете, веб платформу, апликацију за мобилни телефон, нове културне мреже, публикације, итд.

 

 

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.