Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

08/09/2016
Уз подршку грађана, послата апликација Новог Сада за Европску престоницу културе
08/09/2016

Немања Миленковић, председник Организационог одбора Нови Сад 2021 и Далибор Рожић, члан Градског већа за културу, данас у Градској кући представили су новости везане за пројекат кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе, Нови Сад 2021.

 

Далибор Рожић, члан Градског већа за културу, говорио је о недавно усвојеној Стратегији развоја културе Града Новог Сада и истакао да је покретање пројекта Нови Сад 2021 било мотивисано идејом да се повежу људи у Европи и да се повећа свесност о заједничкој историји и вредностима: “Желели смо да покажемо Комисији да смо заиста озбиљни у намери да култури дамо централно место у политикама града, и верујем да ћемо у томе успети. Јако је важно што смо на време усвојили најважнији документ Стратегију развоја културе Новог Сада, притом поштујући принципе партиципативности и демократичности. Најважнија порука коју смо на тај начин послали јесте да ћемо питања од општег друштвеног значаја решавати плански и системски независно од промена у кругу доносилаца одлука. Такође смо показали да грађани и стручна јавност, то јест они који стварају културно-уметничке вредности имају право да учествују у доношењу за њих важних одлука.“

 

Немања Миленковић, председник Организационог одбора Нови Сад 2021, презентовао је јавности финалну апликацију у кандидатури Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године, данас послату комисији која ће о титули одлучивати у октобру месецу: “Ово је пројекат свих нас, Новосађана, без обзира на то да ли се слажемо или не слажемо око многих питања, чак и о томе да ли заслужујемо или не да будемо Европска престоница културе. О томе ће уосталом одлучити чланови Панела независних експерата из области културе које је именовала Европска комисија доласком у Нови Сад 29. септембра и коначном одлуком 13. октобра у Бриселу када ћемо бранити боје нашег града.”

Он је представио и истраживање агенције Нинамедиа из августа о ставовима грађана о кандидатури за Европску престоницу културе.

Истраживање, између осталог, показује да је 77% грађана упознато са чињеницом да је Нови Сад кандидат за титулу Европске престонице културе и да је центар појма културе у Новом Саду Српско народно позориште, након чега следи Матица Српска, менталитет и понашање људи, „EXIT“ и Петроварадинска тврђава, музеји и Змајеве дечје игре. Чак 84,8% Новосађана подржава издвајање средстава из буџета Града за потребе кандидатуре, а надамо се и припреме за 2021. годину. Посебно припадници најмлађе популације верују да је потребно улагати у културу, док они мало старији верују да је култура важна, али су Новом Саду потребна и инфраструктурна улагања.

У контексту концепта пројекта Нови Сад 2021, Новосађани су се изјаснили да мостови за њих симболизују спајања, везе и премошћавање разлика, те тиме потврдили и оправданост приступа програмском концепту и слогану пројекта “За нове мостове”.

Најпосећеније културне манифестације и установе по овом истраживању су „EXIT“, Змајеве дечје игре, „Baby Exit“, изложбе, биоскопи, позоришта, Галерија Матице Српске, Фабрика, Ноћ музеја, Позориште младих, Културни центар, док су се грађани изјаснили да би културне садржаје посећивали још више да имају више новца и да сличних садржаја има и ван центра, у осталим деловима града.

Напокон, међу испитаницима преовладава мишљење да би титула граду донела позитивне ефекте у виду прилива туриста, више манифестација и децентрализације културе.

Немања Миленковић је закључио и да је веома важна институционална подршка и међусекторска сарадња и истакао позитивне примере јавног и приватног сектора у том смислу. Паркинг сервис Града Новог Сада ће у наредном периоду уступити свој простор за промоцију кандидатури Новог Сада за ЕПК, као и компанија Мерцатор, која ће поводом прославе девет година Мерцатор центра у Новом Саду, представити концепт девет уметности чији врхунац ће бити премијеран наступ и симфонијског оркестра “Нови Сад 2021” који ће том приликом изводити позната музичка остварења из домаће и иностране кинематографије.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.