Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

23/06/2019
Урош Ђурић о Ворхолу: Због великог интересовања још два стручна вођења кроз изложбу
23/06/2019

Занимљивом причом, уз мноштво мање познатих детаља, које нећемо пронаћи на интернету или у књигама, мулитмедијални уметник Урош Ђурић, на својствен начин дочарао је живот и рад зачетника поп-арта, Енди Ворхола, у препуној Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада (Дунавска 29). Због таквог интересовања, заказана су још два стручна вођења кроз изложбу „Аndy Warloh“ 24. јуна од 19 и од 21 час. Улаз је бесплатан.

Стручно вођење кроз изложбу „Аndy Warhol“ организовано је у оквиру програмске платформе „Тврђава мира“ иза које стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. Изложба ће бити отворена до 25. јуна.

Урош је присутне заинтригирао, а по коментарима који су уследили након предавања, и одушевио детаљима из Ворхоловог живота, од емиграције његових родитеља из Словачке у Америку, њиховог прилагођавања у Њујорку, општег друштвеног стања у то време, дискриминације, сиромаштва, до његове сарадње и односа са многим светским имена, попут Лоу Рида.

У складу са Ворхоловим начином живота и идејама и Урошева интерпретација била нестандардна и приближила је Ворхола као обичног, а опет генијалног човека, којег је, како је и сам Урош рекао у току предавања „сам бог послао“.
„То је човек који није правио разлику између Мао Це Тунга и Кембелове супе. Њему је из чиста мира дошло да снима филмове, купио је камеру и почео да их снима“ прича Урош о Ворхоловој револуцији у уметности и каже да је Ворхол међу првим личностима који су раскинули са границом између елитистичке и популарне културе, односно високе и народне уметности.

„Његова актуелност се огледа у томе што се ми као друштво јако споро мењамо. Многи аспекти друштвеног стања сада, исти су као и у његово време. Могуће је, наравно, да нам се поново деси неки Ворхол. Видели смо и у историји да друштво може да нестане и поново да се развије, исто тако и култура и уметност, али за тако нешто је потребно много времена“ рекао је Ђурић.

Реакције на предавању биле су разне, од смеха, до изненађења, али публика није остала равнодушна и врућине и гужва никога нису спречиле да остану до краја.

Зато ће Новосађани поново имати прилике да „прођу“ кроз Ворхолов живот 24. јуна у два термина од 19 и од 21 час у Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада (Дунавска 29). Изложба обухвата око 40 Ворхолових напознатијих дела.

„Тврђава мира“ је четврта програмска платформа пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ која афирмише Нови Сад као симбол мира, заједништва и толеранције, а обухвата више од 20 догађаја – концерата, изложби, пројекција филмова, позоришних представа који шаљу поруке мира.
Цео програм можете пронаћи на линку  и на друштвеним мрежама пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.