Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

08/02/2018
Утисци из Јапана: новосадски уметници на програму размене „Кизуна“
08/02/2018

Љиљана Малетин Војводић и Драган Војводић су новосадски уметници који су почетком године боравили у Токију у оквиру програма размене „Кизуна“ који Фондација „Нови Сад 2021“ реализује у сарадњи са организацијом „EU–Japan Fest“ из Токија. 

Креирајући везе („кизуна“ = „веза“) у виду сарадње, Фондација кроз овакве и сличне програме подстиче мобилност уметника из Новог Сада у циљу интернационализације градске културне сцене, повезивања локалних културних радника и уметника са партнерима из Јапана, да би за крајњи резултат овог типа размене настали заједнички културни и уметнички пројекти. 

 

Шта за Љиљану Малетин Војводић значе резиденцијални програми, због чега их препоручује младим уметницима и какве утиске носи из Јапана, одговара овде:

„Интернационални резиденцијални пројекти у Шпанији, Португалији, Француској, Летонији, Норвешкој, Финској, Шведској и на Гренланду, у којима континуирано учествујем од 2006. године, представљају интегрални и незаобилазни део мог стварања. Управо ми је упознавање „Другог” и „Другачијег” пружило шансу да напишем десетак књига, од којих је свака инспирисана културом земље у којој сам боравила баш у уметничкој резиденцији. Тако је настао културолошки бедекер о Финској и Шведској, антологија норвешке књижевности, романи који се дешавају на Гренланду и у Рејкјавику, путописи о Португалији и Каталонији, имаголошки есеји о Паризу, мноштво новинских текстова и блогова о савременој уметности. Уз то, резиденције су биле шанса за лични развој, сарадњу и пријатељство са многим талентованим уметницима, од Исланда па до Јапана. Зато се надам да ће након нашег боравка у Токију, у оквиру „Кизуна“ програма, настати књига која ће мотивисати младе људе, а посебно новосадске уметнике да се крећу и путују; да се изолују од свакодневице и да упознају необичну земљу развијене технологије, дуге традиције и надасве пријатних и драгих људи са којима је било задовољство сарађивати на пројекту.“

 

Љиљанин супруг, Драган Војводић, визуелни је уметник који са ове резиденције, такође, носи позитивне утиске, а за младе уметнике, закључује овде, важно је: кретати се.

„Пројекти размене у САД-у и Јапану („Кизуна“) и резиденцијални пројекти у Исланду, Норвешкој, Финској, Шведској, Француској, Шпанији, Португалији, Хрватској и Чешкој („Plants AiR“) значајно су утицали на развој, како мене као личности, тако и мене као уметника; извршили су круцијалан преображај моје уметничке праксе и учинили ме препознатљивим на уметничкој сцени као уметника који делује in situ користећи своје богато егзистенцијално искуство. Данас се не може бавити уметношћу без комуникације са уметницима и са институцијама ван наших граница јер уметност све више постаје универзална и брише атрибуте локалног. Мобилност је незаобилазна у савременом добу; путујући и суочавајући се са Другим, јасније спознајемо себе и сопствену позицију у свету.“

 

 

 

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.