Објављено:

29/08/2016
Филмски фестивал „21114“ први у низу финална „Четири културна догађаја“
29/08/2016

Коначан избор за Европску престоницу културе 2021. године све је ближи, а у финалу се налази и Нови Сад. После више него успешно одржана „Четири културна догођаја“ током лета, на којима су предстваљена четири „моста“ која симболизују програмски концепт кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе који се састоји из четири области под заједничким називом „За нове мостове“, екипа пројекта „Нови Сад 2021“ припремила је нова, финална „Четири културна догађаја“.

У циљу децентрализације културне понуде, која иначе предстваљаи део Стратегије културног развоја града која би требало да буде усвојена на предстојећој седници Скупштине Града Новог Сада, а која је и предуслов за каднидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године, удружење „Ново културно насеље“ приредило је протеклог викенда други по реду филмски фестивал под називом „21114“. Две локације на Новом насељубиле су позорница на којима су представљени репрезентативни филмови домаће продукције, као и међународни фестивал филмова који мења перспективу погледа на живот и свет око нас и говори о љубави, пријатељствима, породици, дилемама „Ухвати са мном овај дан/Ухвати филм“ и „Филмски фронт“међународни фестивал кратког метра који афирмише младе филмске ауторе и независне продукције. Публика је имала прилику да, између осталог, види и нова остварења Мирјане Карановић „Добра жена“ и Николе Љуце „Влажност“.

Наравно, Филмски фестивал “21114” удружења Ново културно насеље била је идеална прилика да се још једном промовише „мост“ Нада, као један од четири дела програмског концепта посвећен културним капацитетима и јавним просторима.
Концепт кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе под слоганом „За нове мостове“ биће промовисанса још три културна догађаја која ће представити преостала три „моста“. Од 29. августа до 15. септембра Галерија Бел Арт је домаћин Међународног фестивала савремене уметности „Дунавски дијалози“ с темом „Уметност у окружењу глобалне несигурности“. Регионална књижевна конференција „Book Talk“ биће приређена у Спомен-збирци Павла Бељанског 1. и 2. септембра. Потом ће од 2. септембра до 14. октобра у Музеју савремене уметности Војводине у организацији British Councila, Музеја савремене уметности Војводине и лондонске галерије Пол Столпербити одржана изложба “Нова религија” Дејмијена Херста.

Европска престоница културе установљена је како би се нагласило богатство и различитост европских култура, спојили људи из различитих европских земаља и упознале друге културе.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.