Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

01/03/2018
Јавни конкурс Фондације „Нови Сад 2021’’ за суфинансирање пројеката за развој публике у институцијама културе
01/03/2018

Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ расписала је јавни конкурс у циљу јачања капацитета установа културе са седиштем на територији града Новог Сада и општина Ириг, Беочин и Сремски Карловци, пружањем финансијске подршке пројектима намењеним развоју публике.

Учешће грађана у јавном културном животу представља један од приоритета Фондације „Нови Сад 2021“ и у складу је са Стратегијом културног развоја града Новог Сада за период 2016-2026. године. Поред улоге посматрача и ствараоца у културном животу, грађани дефинишу и начине културне партиципације, те је самим тим један од најважнијих задатака установа културе препознавање њихових потреба и жеља за културним садржајима. Конкурс се финансира средствима која су за реализацију пројекта Европске престонице културе опредељена из буџета АП Војводине.

Циљеви и критеријуми по којима је сачињен конкурс „Публика у фокусу“ дефинисани су схватањем културе као јавног добра и права на културу као основног људског права. Уједно, ови циљеви у складу су са поменутом Стратегијом и Апликационом књигом Фондације, са којом је освојена титула Европске престонице културе, а то су:

1. унапређење учешћа грађана у јавном културном животу и то кроз повећање броја посетилаца јавним установама културе и стварање разнолике публике, као и кроз унапређење учесталости и квалитета посета;

2. стварање приступачнијих програма установа културе у Новом Саду, посебно за локалну публику, која ретко посећује установе културе;

3. унапређење сарадње међу установама културе, као и између установа културе и удружења грађана, невладиних организација, медија, образовних установа и грађана ради подстицања квалитета и приступачности програма за различите друштвене групације.

Конкурсом „Публика у фокусу“ биће подржани различити типови пројеката за развој публике као што су они који доприносе учешћу разнолике публике у установама културе и већој посећености културним садржајима, пројекти у чијем креирању и реализацији активно учешће има публика, као и пројекти у оквиру којих се подстичу интеркултурални дијалог и развој интеркултуралних компетенција грађана. Поред тога, подржавају се и пројекти који унапређују педагошке, едукативне и анимационе програме у установама културе, пројекти у оквиру којих се постојећи садржаји промишљају и обликују из угла одређених друштвених група. Циљевима конкурса одговараће и пројекти у чијем креирању и реализацији учествује више установа културе са територије града Новог Сада и из Зоне 021, пројекти који унапређују сарадњу између културних и невладиних организација, образовних и медијских установа, или сарадњу између установа културе и удружења грађана и самосталних делатника у култури. Уз све то, подржавају се и постојећи културни догађаји унапређени компонентом директног развоја публике.

Носиоци пројекта могу бити установе културе са седиштем на територији града Новог Сада, као и Зоне 021 (Сремски Карловци, Беочин и Ириг), док друге организације са наведених територија могу учествовати као партнери на пројекту. За пројектне предлоге максималан износ суфинансирања јесте 80% од укупне вредности пројекта.

Конкурс је отворен до 2. априла 2018. године до 15 часова, а детаљније информације о условима конкурса доступне су овде.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.