Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

15/03/2018
Јачање Кинеске четврти кроз алтернативну културу и инфраструктуру
15/03/2018

Четврто окупљање „српског подземља“ долази у Нови Сад после три године боравка у Београду у организацији MH Concerts и Serbian Hellbangers, а уз подршку СКЦ Нови Сад и Фондације „Нови Сад 2021“. У склопу програма манифестације, Новом Саду ће се представити 17 алтернативних бендова, 36 ликовних уметника из свих крајева Србије, али и представници стрип културе.

У простору тзв. Кинеске четврти 16. и 17. марта Новосађани ће имати прилику да се упознају са алтернативном културом и уметношћу.

„Садржај је тај који нас је окупио. Он је метафора свега што се дешавало око Кинеске четврти и онога што ће се дешавати. Андерграунд сцена може да нам се свиђа или не свиђа, али она у себи увек носи истину. Тако је било и са причама око Кинеске четврти. Причало се да ће се овде све срушити. Причало се да ћемо угасити алтернативну културу. Истина је да је годину дана касније, после изграђене културе дијалога, на реду грађење програма, простора, процеса и људи. То је почетак новог. Сада!“ изјавио је директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић и најавио почетак радова на ревитализацији тзв. Кинеске четврти са увођењем неопходне комуналне инфраструктуре током ове пролећне сезоне, као увод у почетак радова на изградњи Youth creative polisa.

Обраћање јавности започело је речима „Андерграунд нема алтернативу“ в.д. директора СКЦ Новог Сада Обрада Шкрбића, који је пожелео добродошлицу андерграунд култури и Фондацији као партнеру која је препознала вредност и труд младих људи, да један занемарен активизам учине видљивим.

„Фестивал је необичан и другачији, нуди разноврстан програм и прилику да чујете и видите оне којима је тешко да се афирмишу и представе – младе и креативне уметнике и бендове андерграунд субкултуре који свирају дарк, готхиц, елецтро роцк, експериментал… Имамо сјајну техничку подршку продукције Аудио Конструктор, који ће унети иновативан приступ у реализацији симултаним програмима на две бине у истом простору,’’ каже Немања Вуковић, продуцент фестивала.

Жикица Милошевић фронтмен групе Спутник, фотограф и гитариста очекује две ствари: „Да фестивал подигне андерграунд културу на виши ниво, а за нас као бенд очекујем да искористимо прилику која је створена и изграђујемо публику – да дођу људи који нису планирали да нас виде и чују, да се пријатно изненаде и да нас заволе’’. 

Главни циљ Фестивала српског подземља је обједињавање и окупљање што већег броја независних уметничких кругова који немају довољну подршку медија и институција.

Више о овогодишњем Фестивалу српског подземља у Новом Саду (СКЦНС Фабрика)

 

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.