Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
јелена кончар

Објављено:

15/07/2021
Првакиња опере на студијском путовању у Токију
15/07/2021

Мецосопранисткиња Јелена Кончар, првакиња Опере Српског народног позоришта, одабрана је за студијско путовање у Јапан у оквиру програма размене „Кизуна” који Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” реализује у сарадњи са организацијом „ЕУ – Јапан Фест” из Токија.

Уметница ће у Токио путовати у октобру 2021. године а основни циљеви њеног путовања биће повезивање са јапанским уметницима и културним институцијама, размена искустава, промоција српске вокалне музике у Јапану, те Новог Сада као Европске престонице културе 2022. године.

Јелена Кончар је солисткиња Опере Српског народног позоришта од 2003. године и добитница бројних стипендија, међу којима су фонд Меланије Бугариновић за перспективног младог певача, Аните Мезетове за најуспешнијег дипломираног студента на катедри за соло певање, као и стипендије из фонда Бисерке Цвејић за највишу просечну оцену током студија. Од 2005. је и солисткиња Опере и театра Мадленијанум у Земуну.

Интернационалну каријеру почела је 2006. када је добила стипендију ЦЕЕ Музиктеатра из Беча. У сезони 2006/07. дебитовала је у Народном гледалишчу у Марибору, с улогом Розине у Севиљском берберину. Од 2009. до 2011. године похађала је специјалистичке студије на Конзерваторијуму у Грацу, Одсек за оперу у класи проф. Јоане Боровске-Исер.

Наступала је с најбољим ансамблима у земљи као што су: Београдска филхармонија, Симфонијски оркестар РТС-а, Гудачи св. Ђорђа, Арс Опера и многим другим камерним ансамблима. Сарађивала је са домаћим и страним диригентима: Младеном Јагуштом, Урошем Лајовицем, Имреом Топлаком, Жељком Милановић, Александром Којићем, Зораном Јуранићем (Хрватска), Јоном Јанкуом (Румунија), Давидом Крешенцијем (Италија), Сајмоном Робинсоном (Словенија), Михаелом Силвијом Рошком (Румунија), Гергељем Кешељаком (Мађарска).

Поред оперског певања, изразито негује концертно и ораторијумско певање. Одржала је концерте у земљи и иностранству изводећи дела Баха, Моцарта, Хајдна, Вивалдија, Брукнера, Бетовена, Малера и др.

Последњи циклус јавног конкурса за финансијску подршку локалним уметницима и културним радницима за реализацију студијског и истраживачког путовања у Јапан у оквиру програма размене „Кизуна“, биће отворен до краја августа 2021. године.

Циљ истраживачког путовања у Јапан је развој пројеката сарадње који би се спровели 2022. године у оквиру пројекта Нови Сад – Европска престоница културе. С тим у вези, предлози пројектних идеја морају бити у складу са програмским луковима и темама пројекта Нови Сад – Европска престоница културе.

Конкурс се спроводи у две фазе: предселекција и селекција. Предселекцију врши комисија коју формира Фондација „Нови Сад– Европска престоница културе“, а селекцију организација ЕУ – Јапан Фест.

Више информација о конкурсу доступно је на званичном сајту пројекта Нови Сад – Европска престоница културе у јавним позивима.

 

Фото: Емир Мемедовски

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.