Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Дунавски дијалози као мост „Дуга“ кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе

Град Нови Сад кандидат је за престижну титулу Европска престоница културе 2021. године, када ће она први пут бити доступна и градовима и земљама ван Европске уније, док ће се победник знати већ у октобру месецу. У самој завршници процеса кандидатуре, која је реализована уз подршку „EXIT“ фондације, Нови Сад ће још једном показати да је истинска културна престоница са разноврсним садржајима који ће у складу с програмским концептом кандидатуре, „4 new bridges“,  одиграти у наредних неколико недеља.

Један од тих догађаја је и Фестивал савремене уметности Дунавски дијалози, чији централни део ће бити одржан 29. и 30. августа на више локација у Новом Саду, док ће отворене изложбе бити доступне јавности и у септембру месецу. На манифестацији ће се окупити уметници из 14 земаља проширеног подунавског региона, док је тема фестивала “Уметност у окружењу глобалне несигурности”, што је веома блиско теми моста Дуга кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе, који акцентује миграције и помирење.“

 

Галерија Бел Арт је до сада приредила три званичне манифестације (2013, 2014, 2015) и нулти фестивал (2012) у Петроварадину, у сарадњи са пријатељском Галеријом Ерлин из Будимпеште. Показало се да је ова манифестација наишла на велико интересовање стручних кругова код нас и у подунавским земљама, код бројних уметника и досадашњих учесника, у јавним медијима, те код домаће али и иностране публике која је у великом броју пратила програме и изложбе овог фестивала савремене уметности.

На овогодишњем фестивалу учествују уметници из подунавских земаља: Немачке, Аустрије, Словачке, Мађарске, Хрватске, Србије, Румуније, Бугарске и Молдавије, те уметници из „макро региона“: Словенија, БиХ Република Српска, Црна Гора, Чешка, док је тема овогодишње изложбе Уметност у окружењу глобалне несигурности.

Све изложбе овогодишњег Фестивала савремене уметности Дунавски дијалози ће отварати Критичар у фокусу Дунавских дијалога 2016. Први одабрани критичар је Младен Лучић, кустос и бивши директор Музеја сувремене умјетности Истре. Овај критичар и теоретичар за собом има веома дуг стаж и озбиљан углед на актуелној уметничкој сцени. На досадашњи изложбама Дунавских дијалога је учествовао два пута као аутор селекције хрватских уметника.

Фестивал је сходно досадашњој пракси да Фестивал отвара еминентни новосадски уметник (Мира Бртка 2013, Желимир Жилник 2014, Слободан Тишма 2015) отворила новосадска, српска и интернационална композиторка Александра Вребалов (Њујорк).

Програм и локације фестивала се налазе на линку http://danubeartfest.org/programme-2016/.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.