1. СЕП – 7. ОКТ 2022.

 

КУЛТУРА ЗАЈЕДНИШТВА

Пет недеља, пет уметности, на култним и новим местима за културу, у новим и обновљеним просторима, спајају локалну и европску сцену и суграђане, претварајући Нови Сад у град-калеидоскоп.

Архитектура, књижевност, извођачка, визуелна и примењена уметност бројним програмима налазе пут до свих Новосађана и обележавају крај лета у нашем граду. Калеидоскоп културе до сада се издвојио као највећи и такође, још један легатски пројекат у оквиру Европске престонице културе.

Нека од за сада најављених имена и програма за Калеидоскоп културе су Бург театар – једна од најцењенијих позорница света и Арс Електроника – чувени европски центар за новомедијску уметност, док се Катедра за сценски дизајн ФТН-а удружује на Калеидоскопу са Прашким квадријеналом, најзначајнијом светском манифестацијом посвећеној сценографији, сценском дизајну, архитектури и простору у сценској уметности.

У наредним месецима наставља се најава програма за 2022. годину. Целокупна програмска књига пројекта биће објављена у октобру ове године.

ПРОГРАМСКЕ ЦЕЛИНЕ

АРХИТЕКТУРА

Индустријско наслеђе, сценски дизајн и модерна ахитектура представљени на изложбама, али и кроз друге врсте уметничког израза и савремену технологију.

ИЗВОЂАЧКА УМЕТНОСТ

Концерти на отвореном, перформанси, позоришне представе, плес у савременим формама.

ВИЗУЕЛНА УМЕТНОСТ

Нови ликовни медији и савремени изрази визуелних уметности.

КЊИЖЕВНОСТ

Јавна читања, разговори са ауторима и перформанси као одступања од устаљених начина књижевних промоција.

ПРИМЕЊЕНА УМЕТНОСТ

Нова излагачка пракса представља највећа имена светског и домаћег дизајна.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.

КАРМИЊО

CARMINHO