Објављено:

05/09/2019
„Калеидоскоп културе“: Славимо први рођендан културне станице Еђшег
05/09/2019

Више од 900 програма уз 70 хиљада посетилаца обележило је првих 365 дана културне станице Еђшег (Антона Чехова 4) која овог викенда слави свој рођендан. Представа, перформанс, концерти, радионице за најмлађе – разноврсним програмом 7. и 8. септембра Еђшег, уз локалце, али и Новосађане из свих делова града који су добродошли, обележиће прву годину рада, у оквиру овогодишњег „Калеидоскопа културе“.

На месту старе стрељане 2018. године отворена је савремена културна станица Еђшег, са идејом са којом се граде све културне станице, а то је очување архитектонског културног наслеђа, децентрализација културе и активирање локалне заједнице, у овом случају на Грбавици.

Програми су добрим делом били намењени и најмлађим суграђанима ради едукације и квалитетног коришћења слободног времена, а у највећој мери, чак 80%, чинили су програми подршке ванинституционалној сцени.

Тим КС Еђшег одушевљен је развијањем заједнице, културног и едукативног програма. Трудом и залагањем, у сопственој продукцији или у сарадњи са институцијама, удружењима, појединцима, створили смо праву оазу културе на Грбавици, где не само да можете присуствовати широком спектру догађаја, већ се можете опустити у башти, играти кошарку на теренима или радити у отвореним канцеларијама. Пре годину дана ово што данас имамо изгледало је недостижно, али данас већ гледамо унапред и колико можемо да постигнемо у следећих годину дана. Наравно, то ништа не би било могуће без ангажованих суграђана за које смо увек ту и на услузи“ каже Кристина Несторовић, координаторка културне станице Еђшег.

Првог дана прославе, 7. септембра програм који се реализује у сарадњи са Дечијим културним центром почиње већ у 10 часова, а први ће бити полусатни магични шоу „Воларе“. Одмах затим почиње креативна радионица „Шашави зец из шешира“, док око 11.15 посетиоце очекује интерактивни перформанс „Ко се шуња иза жбуња“.
Поподневни део програма у суботу креће у 17 часова за када је заказан Поподневни жур, а круна првог дана рођендана биће представа за децу „Кува се кува“ Креативног студија Чаролија, која почиње у 19 сати.

У недељу, програм ће бити само у поподневним сатима, а у фокусу ће најпре бити промоција хип-хопа као субкултуре, као и игранка.
У 16 сати почиње Street art перформанс. За добру музику и атмосферу побринуће се екипа из удружења Streetwise, док су цртачи графита позвани да својим делом улепшају окружење културне станице, заједно са гостом из Словачке, street art уметником Јурајем Дјуришом.
Прослава рођендана биће завршена у духу прошлих времена, па ће тако у 19.30 кренути загревање уз највеће хитове ’60. година, да би у 20.21 наступили ВИС Лимунада, београдски састав који враћа атмосферу и шарм некадашњих игранки.

„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“. Део „Калеидоскопа културе“ су Фестивал уличних свирача – Градић фест, Piano city Novi Sad, Новосадски стрип викенд, Фестивал камерне музике и многи други.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.

Све информације можете пронаћи овде

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.