Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Новосадски волонтерски сервис

Новосадски волонтерски сервис (НВС) је платформа организовања волонтерског рада у Новом Саду која је настала 2017. године на иницијативу Европске престонице младих ОПЕНС 2019 и Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“.

Осим пружања значајне волонтерске подршке током реализације активности обе престонице, НВС је усмерен и на спорт, здравље и социјалну заштиту и заштиту животне средине.

Новосадски волонтерски сервис је заснован на методологији успостављања локалних волонтерских сервиса која може да пружи подршку свима који желе да покрену одређене промене и да у њих укључе грађане/волонтере.

За прве две године постојања НВС је учествовао на 145 различитих активности, да би 2020. године одиграо кључну улогу у пружању помоћи и подршке суграђанима у борби са пандемијом коронавируса, остваривши скоро 4000 волонтерских сати. Труд и рад крунисани су Октобарском наградом Новог Сада.

Циљеви и задаци Новосадског волонтерског сервиса

1. Промоција позитивних вредности волонтерског рада у локалној заједници

Изрази волонтер, волонтирање, волонтерство често у нашем друштву имају негативну конотацију, праћени мноштвом стереотипа и предрасуда који деградирају њихов значај и вредност. Задатак Новосадског волонтерског сервиса је промоција у циљу препознавања и вредновања волонтера у друштву и признање њиховог рада и значаја.

2.Сарадња са волонтерима и организаторима волонтерског рада

Различите институције, организације и удружења се суочавају са великим изазовима у организацији волонтерског рада. Новосадски волонтерски сервис пружа подршку у припреми и објави волонтерских позиција, прикупљање, директан рад и евалуацију волонтерских ангажмана. Такође, Новосадски волонтерски сервис је адреса за све волонтере или потенцијалне волонтере који желе да буду ангажовани и спознају све лепоте волонтерског рада.   

3.Подизање квалитета волонтерског рада

НВС активно ради на подизању квалитета волонтерског рада обукама за волонтере и организаторе волонтерског рада. Осим тога, ради на публикацијама које ће олакшати рад са волонтерима и подићи ниво квалитета рада.

4.Укључивање различитих старосних категорија

Разноликост узрасних доби је посебна добит у искуству волонтера. Различите вештине, искуство и знање волонтера је дивна особина волонтерског рада. Интеракцијом између волонтера њихово ангажовање је богатије за још много нових информација. Волонтерски рад је намењен свима, а својим искуством и достојанством, сениори уносе посебну вредност волонтирања.

Уколико желите да постанете волонтери и уђете у волонтерску авантуру организације волонтерског рада, можете се обратити новосадском волонтерском сервису путем мејла office@nvs.rs, званичног сајта Новосадског волонтерског сервиса, или путем Фејсбука и Инстаграма.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.