Претрага
Close this search box.

Novosadski volonterski servis

Novosadski volonterski servis (NVS) je platforma organizovanja volonterskog rada u Novom Sadu koja je nastala 2017. Godine, na inicijativu Evropske prestonice mladih OPENS 2019 i Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Osim pružanja značajne volonterske podrške tokom realizacije aktivnosti obe Prestonice, NVS je usmeren i na sport, zdravlje i socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine.

Novosadski volonterski servis je zasnovan na metodologiji uspostavljanja lokalnih volonterskih servisa koja može da pruži podršku svima koji žele da pokrenu određene promene i da u njih uključe građane/volontere.

Za prve dve godine postojanja NVS je učestvovao na 145 različitih aktivnosti, da bi 2020. godine odigrao ključnu ulogu u pružanju pomoći i podrške sugrađanima u borbi sa pandemijom koronavirusa, ostvarivši skoro 4000 volonterskih sati, što je bio jedan od najreprezentativnijih primera zalaganja i podrške koju volonteri pružaju, ali i pokazatelj njihove svestranosti i entuzijazma. Trud i rad krunisani su Oktobarskom nagradom Novog Sada.

Ciljevi i zadaci Novosadskog volonterskog servisa

 

1.Promocija pozitivnih vrednosti volonterskog rada u lokalnoj zajednici

Izrazi volonter, volontiranje, volonterstvo često u našem društvu imaju negativnu konotaciju, praćeni mnoštvom stereotipa i predrasuda koji degradiraju njihov značaj i vrednost. Zadatak Novosadskog volonterskog servisa je promocija u cilju prepoznavanja i vrednovanja volontera u društvu i priznanje njihovog rada i značaja.

2.Saradnja sa volonterima i organizatorima volonterskog rada

Različite institucije, organizacije i udruženja se suočavaju sa velikim izazovima u organizaciji volonterskog rada. Novosadski volonterski servis pruža podršku u pripremi i objavi volonterskih pozicija, prikupljanje, direktan rad i evaluaciju volonterskih angažmana. Takođe, Novosadski volonterski servis je adresa za sve volontere ili potencijalne volontere koji žele da budu angažovani i spoznaju sve lepote volonterskog rada.

3.Podizanje kvaliteta volonterskog rada

NVS aktivno radi na podizanju kvaliteta volonterskog rada obukama za volontere i organizatore volonterskog rada. Osim toga, radi na publikacijama koje će olakšati rad sa volonterima i podići nivo kvaliteta rada.

4.Uključivanje različitih starosnih kategorija

Raznolikost uzrasnih dobi je posebna dobit u iskustvu volontera. Različite veštine, iskustvo i znanje volontera je divna osobina volonterskog rada. Interakcijom između volontera njihovo angažovanje je bogatije za još mnogo novih informacija. Volonterski rad je namenjen svima, a svojim iskustvom i dostojanstvom, seniori unose posebnu vrednost volontiranja.

Ukoliko želite da postanete volonteri i uđete u volontersku avanturu organizacije volonterskog rada, možete se obratiti novosadskom volonterskom servisu putem mejla office@nvs.rs, zvaničnog sajta Novosadskog volonterskog servisa, ili putem Fejsbuka i Instagrama.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.