Projekat Evropske prestonice kulture jedan je od najznačajnijih projekata Evropske unije u oblasti kulture i umetnosti. Evropska komisija delegirala je proces evaluacije, odabira i monitoringa Panelu nezavisnih eksperata sastavljenih od 10 istaknutih stručnjaka iz različitih oblasti kulture i umetnosti. Ovaj proces i komunikacija sa stručnjacima iz cele Evrope dokaz je i potvrda da se projekat Evropske prestonice kulture sprovodi pravovremeno i kvalitetno, u skladu sa planovima i strategijama i uz primenu najviših standarda evropske kulturne politike.

Proces monitoringa započinje odmah nakon dobijanja titule Evropske prestonice kulture i sprovodi se posredstvom tri formalna panela – 2017, 2019 i 2022. godine i podnošenja izveštaja Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ o napretku projekta. Predstavnici Panela nezavisnih stručnjaka prate razvoj projekta kroz izveštaje o napretku, posete na terenu i na monitoring panelima.

U septembru 2017. godine, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“podnela je prvi izveštaj o napretku projekta, u skladu sa pravilima projekta Evropske prestonice kulture. U oktobru iste godine, održan je prvi monitoring panel na kome su predstavnici Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ u Briselu predstavili sve aktivnosti usmerene ka razvoju ovog projekta. U novembru 2017. godine je objavljen prvi izveštaj o napretku projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ Panela nezavisnih stručnjaka sa preporukama za dalje unapređenje.

Drugi izveštaj o napretku, Fondacija je podnela u maju 2019. godine, a drugi monitoring panel realizovan je 4. juna u Temišvaru nakon čega je Novi Sad dobio pozitivne komentare za implementaciju projekta Evropske prestonice kulture u izveštaju nezavisnih stručnjaka Panela Evropske komisije.

Dosadašnje izveštaje Panela nezavisnih stručnjaka o radu Fondacije možete naći na sledećim linkovima:

Pre-Selection Report

Selection Report

First Monitoring Report

Second Monitoring Report

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.

КАРМИЊО

CARMINHO