Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Процес мониторинга

Пројекат Европске престонице културе један је од најзначајнијих пројеката Европске уније у области културе и уметности.

Европска комисија делегирала је процес евалуације, одабира и мониторинга Панелу независних експерата састављеном од 10 истакнутих стручњака из различитих области културе и уметности. Овај процес и комуникација са стручњацима из целе Европе доказ је и потврда да се пројекат Европске престонице културе спроводи правовремено и квалитетно, у складу са плановима и стратегијама и уз примену највиших стандарда европске културне политике.

Процес мониторинга започиње одмах након добијања титуле Европске престонице културе и спроводи се посредством три формална панела – 2017, 2019 и 2022. године и подношења извештаја Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ о напретку пројекта. Представници Панела независних стручњака прате развој пројекта кроз извештаје о напретку, посете на терену и на мониторинг панелима.

У септембру 2017. године Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ поднела је први извештај о напретку пројекта, у складу са правилима пројекта Европске престонице културе. У октобру исте године одржан је први мониторинг панел на коме су представници Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ у Бриселу представили све активности усмерене ка развоју овог пројекта. У новембру 2017. године је објављен први извештај о напретку пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ Панела независних стручњака са препорукама за даље унапређење.

Други извештај о напретку Фондација је поднела у мају 2019. године, а други мониторинг панел реализован је 4. јуна у Темишвару, након чега је Нови Сад добио позитивне коментаре за имплементацију пројекта Европске престонице културе у извештају независних стручњака Панела Европске комисије.

Досадашње извештаје Панела независних стручњака о раду Фондације можете наћи на следећим линковима:

Pre-Selection Report

Selection Report

First Monitoring Report

Second Monitoring Report

Third Monitoring Report

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.