Процес мониторинга

Пројекат Европске престонице културе један је од најзначајнијих пројеката Европске уније у области културе и уметности.

Европска комисија делегирала је процес евалуације, одабира и мониторинга Панелу независних експерата састављених од 10 истакнутих стручњака из различитих области културе и уметности. Овај процес и комуникација са стручњацима из целе Европе доказ је и потврда да се пројекат Европске престонице културе спроводи правовремено и квалитетно, у складу са плановима и стратегијама и уз примену највиших стандарда европске културне политике.

Процес мониторинга започиње одмах након добијања титуле Европске престонице културе и спроводи се посредством три формална панела – 2017, 2019 и 2022. године и подношења извештаја Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ о напретку пројекта. Представници Панела независних стручњака прате развој пројекта кроз извештаје о напретку, посете на терену и на мониторинг панелима.

У септембру 2017. године, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ поднела је први извештај о напретку пројекта, у складу са правилима пројекта Европске престонице културе. У октобру исте године, одржан је први мониторинг панел на коме су представници Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ у Бриселу представили све активности усмерене ка развоју овог пројекта. У новембру 2017. године је објављен први извештај о напретку пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ Панела независних стручњака са препорукама за даље унапређење.

Други извештај о напретку, Фондација је поднела у мају 2019. године, а други мониторинг панел реализован је 4. јуна у Темишвару након чега је Нови Сад добио позитивне коментаре за имплементацију пројекта Европске престонице културе у извештају независних стручњака Панела Европске комисије.

Досадашње извештаје Панела независних стручњака о раду Фондације можете наћи на следећим линковима:

Pre-Selection Report

Selection Report

First Monitoring Report

Second Monitoring Report

 

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.

КАРМИЊО

CARMINHO