Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
ЕУ за притупачне јавне установе

Објављено:

06/07/2021
ЕУ за приступачне јавне установе: КС Свилара пример добре праксе
06/07/2021

Чланови тима за приступачност Града Новог Сада посетили су Културну станицу Свилара, као пример добре праксе, у оквиру обука на пројекту „ЕУ за приступачне јавне установе“, који финансира Европска унија.

Фокус ове дводневне обуке био је упознавање са примерима из праксе и најчешћим проблемима у примени мера приступачности и дизајна за све, како у Србији, тако и у земљама чланицама ЕУ, уз одговарајуће дискусије.

Имајући у виду да је Град Нови Сад, један од ретких градова у Србији који се може похвалити приступачним јавним просторима, са намером је одабран као град који треба да послужи као пример другим локалним самоуправама у Србији.

Преко 20 учесника имало је прилику да се упозна са позитивним примерима града Новог Сада у области приступачности. Обилизак Културне станице Свилара, Галерије Матице српске, Великог Лимана, Универзитетског кампуса и одређеног броја приступачних раскрсница у граду омогућио је учесницима да на конкретним примерима виде како се концепт приступачности и дизајна за све реализује у пракси.

 

Фото: Станко Гагрчин

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.