Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

18/07/2019
Шетње кроз наслеђе откривају Музеј зеца у Петроварадину
18/07/2019

Шта симболише Музеј зеца? Шта га издваја у односу на друге поставке и музеје? Зашто је и како ангажовани уметник и културни радник Никола Џафо искористио зеца за представљање шире слике живота и друштва?

То ће све открити Шетње кроз Музеј зеца, од којих је прва заказана за суботу, 20. јул са почетком у 17 часова. Улаз је слободан.

Кратак увод у историју дела Петроварадина у ком се налази Музеј зеца (Косте Нађа 30), обилазак музеја и представљање збирке, дегустација зечијег вина и зечијих колача, све ће то бити на располагању посетиоцима како ове суботе, тако и наредне две, 27. јула и 3. августа, када ће такође бити организоване својеврсне Шетње кроз Музеј зеца.

Кроз симбол зеца колекција говори о уметности, развијању еколошке свести, друштвеном ангажману, чиме указује на све мане и болести друштва.

У оквиру Шетњи такође ће бити речи о важности приватних колекција и приватним музејима, као и њиховим туристичким и културним потенцијалима.

Музеј зеца је уметнички пројекат Николе Џафа на ком ради скоро две деценије, са циљем настанка приватног музеја, који још увек, према Закону, није могуће основати. Колекција тренутно броји око две хиљаде предмета, али ће бити изложен само један њен део.

Прва ретроспектива Џафовог пројекта представљена је још 2011. у Музеју савремене уметности Војводине, а први пут Музеј излази у јавност 2. септембра 2006. на 12. бијеналу уметности у Панчеву.

Шетње кроз Музеј зеца део су пројекта „Шетње кроз наслеђе“ иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. Основни циљ пројекта „Шетње кроз наслеђе“ је подстицање грађана да се укључе у очување културног наслеђа кроз савремене начине интерпретације личних сећања и доживљаја.

У оквиру пројекта „Шетње кроз наслеђе”, од 28. јануара, када је конкурс отворен, до 21. фебруара када је затворен, пристигле су 32 пријаве, а одабрано је 11 пројеката новосадских удружења који ће имати прилику да на другачији начин испричају причу о делу града који је посебно значајан, као и да допринесу откривању нових тајни нашег града.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.