Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

18/03/2016
Програмски директор пројекта Нови Сад 2021 на међународној конференцији у Печују
18/03/2016

Током 19-20. маја 2016. године, у Печују се организује међународна конференција ,,Europe’s Capital is Culture – European Capitals of Culture and Hungary 2023“ на којој ће кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе представити програмски директор пројекта Нови Сад 2021 Момчило Бајац.

Печуј је 2010. године био Европска престоница културе, а други мађарски градови ту могућност имаће 2023. године. Инвестиције, локални инфраструктурни развој и укупан утицај културних садржаја на градски, регионални, а у неким случајевима и на државни ниво, неке су од ствари о којима ће бити речи.

Са друге стране, Печуј има распрострањену међународну мрежу контаката путем које су окупили лидере, стручњаке и културне актере бивших, садашњих и будућих европских престоница. Циљ конференције је преношење искустава, знања и конкретних предлога учесницима.

Првог дана конференције говориће се о реализованим активностима у оквиру пројекта Печуј 2010, као и представљање пројеката из других европских престоница. Други дан панела посвећен је оним мађарским градовима који намеравају да учествују у пријави за титулу Европске престонице културе 2023. године. Цео програм можете погледати у наставку текста.

Учешће на конференцији је бесплатно, али је онлајн пријава неопходна.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.