Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

01/04/2016
Академици уз Нови Сад на путу да постане Европска престоница културе
01/04/2016

У Новом Саду је данас одржана годишња скупштина новосадског огранка Српске академије наука и уметности (САНУ) којој су присуствовали и градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, председник САНУ, Владимир Костић, председник Матице српске Драган Станић и ректор Новосадског универзитета, Душан Николић.

 

Novi Sad, 31. marta 2016 - Rektor Novosadskog univerziteta Dusan Nikolic, predsednik Matice srpske Dragan Stanic, predsednik Ogranka SANU u Novom Sadu Stevan Pilipovic, predsednik SANU Vladimir Kostic i gradonacelnik Novog Sada Milos Vucevic tokom godisnje Skupstine Srpske akademije nauke i umetnosti - ogranak Novi Sad. FOTO TANJUG / JAROSAV PAP / bb
Фото: Танјуг (Јарослав Пап)

Том приликом је истакнута важност координисаног деловања свих институција које су од значаја за развој града за постизање заједничких циљева. Између осталог, било је речи и о кандидатури Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године. У том смислу је председник САНУ, Владимир Костић подсетио да је САНУ била једна од првих институција која је подржала кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе и ставила на располагање своје капацитете за успешну реализацију пројекта.

Најавивши низ активности којим ће се обележити велики јубилеј – 175 година САНУ, председник Костић је потврдио да ће Нови Сад бити главно чвориште обележавања јубилеја, где ће се, између осталог одржати и свечане академије посвећене оснивачима САНУ – Јовану Стерији Поповићу и Атанасију Николићу.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.