Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
алмашки крај Almaš Neighbourhood

Објављено:

13/02/2021
Новосадски Алмашки крај пример добре праксе Фаро мреже Савета Европе
13/02/2021

Алмашки крај, један од пет културних средишта којa се у склопу припрема Новог Сада за титулу Европске престонице културе штити, обнавља и унапређује, постаo је део престижне Фаро мреже Савета Европе.

У званичном филму Савета Европе o Фаро мрежи Алмашки крај представља Србију, а изабран је као један од свега неколико примера добре праксе из читаве мреже.

Ова мрежа окупља и повезује организације локалних заједница које културно наслеђе активно користе као потенцијал за развој својих средина и то чине уважавајући принципе Фаро конвенције – кровне европске конвенције о заштити културног наслеђа, коју је Република Србија ратификовала 2009. године.

Фаро конвенција даје оквир за ангажовање грађанског друштва у процесима доношења одлука и управљања везаних за окружење културног наслеђа у ком делују и развијају. Промовишући шире разумевање културног наслеђа и његов однос са заједницама и друштвом, Фаро конвенција подстиче грађане да препознају важност објеката и места културне баштине кроз значења вредности које ови објекти представљају за њих.

У обновљеној фабрици за бојење свиле, садашњој “Свилари”, једној од укупно осам културних станица које су отворене током припрема Новог Сада за 2022. годину када ће Нови Сад носити титулу ЕПК, одржана је промоција српског превода Фаро публикације и чланства Алмашког краја у Фаро мрежи Савета Европе. Активности локалне заједнице Алмашког краја и удружења “Алмашани“ у области заштите и унапређења културног наслеђа, Фаро мрежа Савета Европе препознала је као један од неколико примера добре праксе на европском нивоу.

Виолета Ђерковић, представница удружења Алмашани и координаторка културних станица пројекта Нови Сад 2022 – Европска престоница културе у филму Савета Европе о Фаро мрежи истакла је важност очувања богатства и аутентичности Алмашког краја као урбане целине у Новом Саду, које је постигнуто активним учешћем његових становника:

„Успели смо да очувамо специфичност овог краја, али и да истражимо различите механизме за развој овог дела града и тренутно сведочимо новим моделима представљања уметности, културе и наслеђа овог краја, које је иницирала сама локална заједница“.

Фото: Јелена Ивановић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.