Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

24/10/2018
Председница Владе Ана Брнабић отворила културну станицу Свилара
24/10/2018

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић свечано je отворила нову културну станицу „Свилара“ и присуствовала презентацији пројекта изградње културног дистрикта „Кинеска“, који се спроводи у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Заједно са председницом Владе, отварању и презентацији присуствовали су и председник Покрајинске Владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и Немања Миленковић, директор Фондације „Нови Сад 2021“. 

Приликом свечаног отварања, председница Владе истакла је да је „Свилара“ одличан пример добре сарадње између приватног и јавног сектора. „Интензивним дијалогом са приватним сектором створили смо простор као што је Свилара, концепт који ће у будућности бити самоодржив и који ће свим грађанима Новог Сада, понајвише младим уметнициима и студентима увек бити на располагању за размену идеја са колегама, развој креативности и представљање свог стваралаштва јавности. Желимо да подстакнемо отварање оваквих центара у свим градовима у Србији, јер ово је заиста слика Србије какву желимо да пошаљемо у свет. Креативци и иноватори су наш највећи извозни потенцијал, они су наша развојна шанса за 21. век“, истакла је Брнабић.

Том приликом Немања Миленковић, директор Фондације „Нови Сад 2021“ изјавио је да културна станица Свилара представља наставак визије пројекта: „Људи, процеси, програми и простори – Почетак новог. Сада!“, те да је ово само један у низу пројеката обнове културног наслеђа у Европској години културног наслеђа. „Верујем да ћемо до 2021. године имати шест културних станица које ће бити у функцији интернационализације сцене, јачања локалног стваралаштва и децентрализације културе.“ 

Будући креативни полис „Кинеска“ биће изграђен на простору једне од најстаријих индустријских зона у Новом Саду која датира још из 1922. године. Овај објекат, који већ годинама нема никакву намену, у наредном периоду биће ревитализован и претворен у јединствен културно-креативни центар. „Кинеска“ ће се састојати од више објеката у којима ће бити смештени атељеи, концертни и изложбени простори, смештај за учеснике резиденцијалних програма, радионице за старе занате и друго. С обзиром на то да се овај простор налази на самој обали Дунава, у близини чувене плаже Штранд, а недалеко од унверзитета, очекује се да ће значајно допринети и даљем туристичком и културном развоју Новог Сада и овог дела Србије.

Председница Владе изјавила је да су креативни дистрикт „Кинеска“ и културна станица „Свилара“ примери нове платформе добре праксе ожиљавања напуштених индустријских области користећи креативне индустрије. Овакви и слични пројекти су у складу са циљевима платформе „Србија ствара“ (Serbia Creates ), коју је осмислио Савет за креативне индустрије, којим премијерка председава. „Уз дигитализацију и образовање, креативне индустрије су свакако један од мојих приоритета. Стварамо нове вредности и нове прилике за уметнике, предузетнике и иноваторе у Србији. Пружамо могућност за развој креативности и иновативности код младих и стратешки помажемо развој креативних индустрија у нашој земљи,“ изјавила је Брнабић.

Креативне индустрије запошљавају више од 100 хиљада људи између 25 и 45 година старости и једна су од најбрже растућих грана привреде у нашој земљи. Савет за креативне индустрије, којим председава премијерка Брнабић, основан је управо са циљем да пружи подршку даљем развоју овог сектора, имајући у виду потребе, циљеве и могућности за унапређење делатности унутар креативног сектора.

Поводом свечаног отварања, у „Свилари“ је отворена изложба „14/24 у Свилари“, коју је приредила светски призната уметница млађе генерације из наше земље, Гале Чаки. Она је окупила 14 сликара из целог света, који ће се представити нашој публици и разменити искуство са нашим младим уметницима и прилике за међусобну сарадњу. Поред изложбе „14/24 у Свилари“, у овом простору публика ће моћи да види и инсталације аустријског уметника Герхарда Флекача, који на различите начине истражује свилу, смештајући је контекстуално у објекат бивше фабрике за бојење свиле.

Kонцептуално, Свилара ће имати 4 различита простора за рад – друштвени центар и кафе намењен локалним невладиним организацијама и едукативним активностима, концертну салу за различите музичко-сценске програме, студио за снимање и велики радни простор за предузетнике, појединце и организације.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.