Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

16/12/2020
Анкета: Мапирање културних потреба локалних заједница ободних делова Новог Сада
16/12/2020

Пројекат „Одисеја 2021 – фаза 1“ фокусиран je на мапирање друштвених заједница и група из ободних делова Новог Сада, на истраживање културних потреба сваке заједнице и прикупљање прича људи из локалног контекста, а у циљу бољег разумевања, анимирања и укључивања у будући међународни пројекат VOXcity.

Ради што квалитетнијег мапирања културних потреба локалне заједнице покренут је Упитник за потребе пројекта „Одисеја 2021 – фаза 1“ намењен свим житељима/кама ободних делова Новог Сада (Клиса, Руменка, Футог, Раковац…), како би се прикупиле информације о нематеријалном културном наслеђу, што је увертира за међународни VOXcity пројекат.

Мапирајући и истражујући специфичне ресурсе и специфичне културне потребе сваке заједнице, стиче се увид у могућ приступ уметничког процеса рада свакој заједници. Такође, кроз активности пројекта се прикупљају личне приче чланова сваке мапиране заједнице, чиме се даје видљивост маргинализованим гласовима и омогућава дубље повезивање између свих чланова једне заједнице.

Пројекат „Одисеја 2021 – фаза 1“ реализује удружење Културни кутак „Неговање традиција у Војводини“, а подржан је од стране Града Новог Сада на Конкурсу за финансирање и суфинансирање пројеката у култури из области нематеријалног културног наслеђа.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.