Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

02/07/2019
Анри де Тулуз-Лотрек у Европској престоници културе
02/07/2019

Од среде 3. јула, па све до 20. јула културна станица Свилара биће дом изложбе једног од најзначајнијих представника импресионизма, Анрија де Тулуза Лотрека. Изложба се отвара симболично, у 20:21 час, уз организовано стручно вођење кустоса из Галерије Матице српске, а улаз је бесплатан.


Изложба више од 20 плаката светски познатог сликара, графичара и илустратора затвориће четврту програмску платформу „Тврђава мира“ коју је покренуо „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

У наредне три недеље, Свилара ће одисати духом Француске са краја 19. века, односно периодом у ком је живео и стварао Лотрек, јер ће бити организовани и други културни садржаји, тематски у складу са изложбом. До Француске одвешће нас седма уметност, кроз пројекцију бројних филмова, међу којима је и документарни филм о Тулуз-Лотреку. Музички, Француску из Лотрековог доба, дочараће „French jazz“ бенд чији је наступ заказан за 9. јул у 20.30 часова.

Лотрек је стекао славу као један од првих уметника који се бавио плакатом, као једним видом рекламе, а најпознатији међу њима је плакат за Мулен Руж. Стога ће у културној станици Свилара бити одржано и предавање професора са Академије уметности у Новом Саду, на тему плаката, као средства изражавања и промоције културних програма.

Поред изложбе, филмова, концерата и предавања, посетиоци ће имати прилике да дегустирају пића карактеристична за крај 19. века у Француској.

Анри де Тулуз-Лотрек рођен је 24. новембра 1864. а умро је 9. септембра 1901. године. Уметник који је својевремено био несхваћен, имао је суров став, како према свом изгледу, јер је био патуљастог раста, тако и према изгледу других. У својим радовима није трагао за лепотом, већ за истином, па је тако своје моделе представљао реално, а некад је чак настојао да на делу буду ружније него што јесу.

Лотрека карактерише боемски живот, а иако је био из богате породице, бежао је од елите и наметнутих правила грофовског живота, проводио је дане са „обичним“ светом, проналазећи уточиште у кабареима.

Ипак, у свом тешком животу, успео је да направи револуцију у уметности и храбро унесе нешто потпуно ново у француско сликарство, што је за његове савременике било непојмљиво.

Анри де Тулуз-Лотрек – треће је велико име из света уметности чија су дела Новосађани имали прилику да виде у оквиру програмске платформе „Тврђава мира“ од 7. јуна до 7. јула, а све у циљу припреме Новог Сада за 2021. када ће град бити центар европске културе.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.