Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

31/05/2017
Аудио-визуелни спектакл на отварању нове фасаде Галерије Матице српске
31/05/2017

Завршетак радова на обнови фасаде и почетак обележавања јубилеја 170 година постојања Галерије Матице српске биће обележени свечаношћу са специјалном светлосном пројекцијом на Тргу галерија, у четвртак, 1. јуна, са почетком у 20:21 сат. Програм свечаности припремљен је у сарадњи с Академијом уметности у Новом Саду и обухватиће уметничку светлосну пројекцију на обновљеној фасади, уз извођење музичких композиција студената Академије.
Пројекција је рад аутора професора Срђана Радаковића и акцентује двадесете и тридесете године XX века, правећи спону између филмске активности ликовних уметника у Европи са зачетком уметничких активности у оквиру Музеја Матице српске.
Фондација „Нови Сад 2021“ је у сарадњи са Академијом уметности у Новом Саду и Галеријом Матице српске подржала реализацију свечаности будући да она преферира основне програмске тежње, међу којима су излазак културе и уметности изван установа, увођење савремених технологија и трендова у рад институција и интерактивни однос с публиком.
У овој првој години Фондација „Нови Сад 2021“ реализује пројекте који су концепцијски део програмског моста Нада чије су теме људски и просторни капацитети. Поред светлосне пројекције која ће бити пројектована на фасади Галерије испред обновљене Галерије Матице српске биће постављене две новоизливене скулптуре. Изношењем уметничких дела у простор испред Галерије направљен је искорак ка публици и скулптурама у јавном простору указано на уметничке вредности које се чувају у згради. Истовремено, то је први корак Новог Сада, као Европске престонице културе 2021 ка циљу којем тежи, а то је освајање Трга галерија и формирању Парка скулптура у оквиру зелене површине испред Галерије.
У години обележавања свога јубилеја – 170 година од оснивања – Галерија Матице српске завршава адаптацију зграде у којој се налази од 1958. године, а која од тада није свеобухватно обнављана. Након само шест месеци интензивног рада на реконструкцији фасаде, галеријски простор је поново доступан јавности, а фасада је добила своје ново рухо и прву декоративну расвету. Овај последњи корак, којим се заокружују вишегодишњи радови на уређењу зграде Галерије, уследио је после адаптације сутерена, увођења савременог противпожарног система и проширења просторних капацитета за депое и конзерваторске радионице 2015. године и замене кровног покривача и уређења депоа на трећем спрату током 2016. године. Обновом фасаде крунисан је десетогодишњи рад на реконструкцији и модернизацији зграде и трансформацији установе. Истовремено, простор Галерије је, уградњом лифта на спољном степеништу, постао доступан особама с инвалидитетом, чиме је употпуњена прошлогодишња уградња лифта за посетиоце у унутрашњости зграде.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.